9.12.14

Αναζητείται πολιτική σταθερότητα

Το σκεπτικό της απόφασής του να επισπεύσει τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να εξηγήσει τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός, ενώ σήμερα δεν αποκλείεται να συναντηθεί εκ νέου  με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να βρεθεί το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η χθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού η οποία «έπιασε στον ύπνο» ακόμη και συνεργάτες του κ. Σαμαρά - όχι τόσο για την απόφαση για επίσπευση της εκλογής ΠτΔ, αλλά για την ημερομηνία της 17ης Δεκεμβρίου - ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση της δίμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος που ζήτησε και έλαβε ο ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης στο χθεσινό Eurogroup. 

Πρόκειται επί της ουσίας για μια παράταση που χρονικά «κουμπώνει» με τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα αφού μέχρι τη λήξη της στις 28 Φεβρουαρίου, ακόμη και σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής ΠτΔ και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα έχει τον απαραίτητο χρόνο να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα και μετά να διαπραγματευτεί για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό «δείχνει και τον πραγματικό λόγο» πίσω από τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει  την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, περίπου δύο μήνες νωρίτερα από την τελική ημερομηνία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και να κρατήσει για πρώτη φορά μετά την Μεταπολίτευση «ανοιχτή» τη Βουλή μέσα στις γιορτές.
Ήδη χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη περιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί σήμερα ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι μετά το πέρας της δίμηνης παράτασης «η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας».   
Παράλληλα η κ. Βούλτεψη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές», κάτι που όπως είπε «η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει… Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα».
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς πιθανότατα δεν θα ανακοινώσει σήμερα το όνομα του εκλεκτού της συγκυβέρνησης - αφού τα δύο κόμματα θα καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο - για το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, καθώς με βάση και το Σύνταγμα αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και με την έναρξη της σχετικής διαδικασίας στη Βουλή, δηλαδή στις 17 Δεκεμβρίου.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

naftemporiki