1.12.14

Ροζ ιστορία κατασκοπίας στη νήσο Ρω με μπικίνι και θαλαμηγό!


Ιστορία κατασκοπείας που θυμίζει ταινία Τζέϊμς Μποντ εκτυλίχθηκε, το καλοκαίρι που μας πέρασε, στη Ρω(!).

Διαδραματίστηκαν απίστευτες σκηνές πάνω ,στο πανέμορφο αυτό νησάκι, που είναι μια «κουκκίδα» γης στο απέραντο γαλάζιο. Η ηρωίδα του ζούσε κάποτε εκεί, για να βλέπει μόνο και μόνο τη γαλανόλευκη σημαία να κυματίζει «υπερήφανη» πάνω σε αυτό . Σίγουρα, η γνωστή σε όλους μας, « Κυρά της Ρω» δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τι θα συνέβαινε χρόνια μετά που θα «έφευγε».

Βέβαια η συγκεκριμένη ελληνίδα, ούτε από υφαλοκρηπίδες ήξερε, ούτε από ΑΟΖ γνώριζε , το μόνο που την έκανε «πλούσια» και την γέμιζε αμέτρητη περηφάνια ήταν να βλέπει τη σημαία μας να κυματίζει εκεί, στο τελευταίο σύνορο της Ελλάδος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δεν ήξερε και ούτε την ενδιέφεραν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων.
Ωστόσο από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Το Καστελόριζο μαζί με τις δύο νησίδες, Στρογγύλη και Ρω, αποτελούν περιοχές μεγάλης στρατηγικής σημασίας πια. Να θυμίσουμε πως η Άγκυρα επίσημα έχει δηλώσει πως το Καστελόριζο απλά...βρίσκεται στη Μεσόγειο και αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Στην προχτεσινή επίσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου στα ακριτικά φυλάκια της Ρω και της Στρογγύλης, πληροφορήθηκε μία ιστορία κατασκοπίας που γνωστοποιήθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, ο οποίος και αυτός αιφνιδιάστηκε βέβαια με τα όσα άκουσε.
Συνέβη σε μία ψηφιακή εποχή, όπου όλοι πιστεύουν ότι με την ύπαρξη δορυφόρων, είναι άχρηστη η παράνομη λήψη φωτογραφιών με επίγειες διαδικασίες. Συγκεκριμένα ανώτερος αξιωματικός του ΓΕΣ, ανέφερε πως το καλοκαίρι που μας πέρασε ότι:
«Ήρθε και έδεσε από την πίσω πλευρά του νησιού, που δεν είναι απευθείας ορατή σε εμάς μία μεγάλη θαλαμηγός. Επτά γυναίκες φορώντας το μπικίνι τους, άρχισαν να βουτούν στη θάλασσα. Όπως ήταν αναμενόμενο η εικόνα αυτή, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των φαντάρων με το αναπάντεχο θέαμα που αντίκρισαν.
Ο επικεφαλής, όμως, εδώ ήταν “αστέρι”. Διαπίστωσε ότι κάτι περίεργο...“μύριζε”. Το πλήρωμα της θαλαμηγού είχε σηκώσει κρυφά τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι, την ώρα που οι γυναίκες έπεφταν στη θάλασσα. Πίστευε το πλήρωμα ότι δεν θα γίνονταν αντιληπτό και ότι όλοι οι άνδρες εδώ θα χάζευαν το θέαμα που πρόσφεραν οι γυναίκες. Οι επτά κοπέλες σίγουρα ήταν το καμουφλάζ.
Ο επικεφαλής αξιωματικός αντιλήφθηκε το αεροπλανάκι αυτό και ειδοποίησε αμέσως το Λιμενικό να σπεύσει καθώς εκείνοι (οι στρατιώτες) δεν είχαν ούτε τα μέσα, αλλά ούτε και αρμοδιότητα να επέμβουν. Σε λίγη ώρα το ταχύπλοο σκάφος του Λιμενικού Σώματος βρίσκονταν εδώ και έπιανε επ’ αυτοφόρω το πλήρωμα της θαλαμηγού, που χειρίζονταν το τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι στο οποίο βρέθηκε το κατασκοπευτικό υλικό. Το αεροπλανάκι αυτό είχε κάμερα και κατέγραφε την αμυντική θωράκιση της Ρω.
Συγκεκριμένα κατέγραφε σε ποια σημεία έχουμε σκοπιές και πολλά άλλα. Όλο το υλικό αυτό κατασχέθηκε. Από τη θάλασσα οι άνδρες του Λιμενικού έβγαλαν και τις κυρίες που υποτίθεται ότι είχαν έρθει εδώ με τη θαλαμηγό, για να απολαύσουν τα κρυστάλλινα νερά της Ρω. Σε όλους και σε όλες, πέρασαν χειροπέδες και τώρα βρίσκονται στη φυλακή ,περιμένοντας να δικαστούν για κατασκοπία».
Όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, χωρίς αναλυτικές λεπτομέρειες καθώς δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος. Απλά η στρατιωτική ηγεσία ήθελε να καταστήσει κοινωνό τον υπουργό ότι πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως φαίνονται. Ταυτόχρονα και οι νέοι έφεδροι που βρέθηκαν εκεί για να φυλούν το νησάκι αυτό συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους.
Στην ερώτηση τι υπηκοότητας ήταν το πλήρωμα της θαλαμηγού μας απάντησε ο αξιωματικός του Στρατού, ότι η εντύπωση που αρχικά σχηματίστηκε από τα χαρτιά που είχαν μαζί τους ήταν πως δήλωναν...ελληνογερμανοί. Δυστυχώς μάθαμε τυχαία το περιστατικό αυτό  και μπορεί να μην την ακούγαμε ποτέ αν δεν πήγαινε εκεί ο υπουργός και ο συγκεκριμένος ανώτατος αξιωματικός...
Ο υπουργός Νίκος Δένδιας θέλησε να επισκεφτεί τα φυλάκια σε Στρογγύλη και στη Ρω για να στείλει μηνύματα στην Τουρκία ότι δεν παραιτούμαστε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Παράλληλα ο υπουργός είπε και  ένα ευχαριστώ στους φαντάρους που υπηρετούν εκεί, εκπροσωπώντας την πολιτεία.

newpost.gr/defencenews.gr