15.12.14

Επίσκεψη «στήριξης» Μοσκοβισί στην Αθήνα

Με μηνύματα στήριξης της Ελλάδας, αλλά και της εκλογής του Στ. Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας φτάνει στην Αθήνα το μεσημέρι, για διήμερη επίσκεψη, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: «Στόχος, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, είναι να δείξει τη στήριξή του, ότι η Ευρώπη και η Ευρωζώνη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και των πολιτών της στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, γιατί τώρα είναι η ώρα να γίνει οριστικά η στροφή προς ένα πολυπόθητο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης».

Στη χθεσινή συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι «ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μέσω της εκπροσώπου του, έστειλε μήνυμα ότι σαφώς θα θέλαμε η τωρινή Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο και ο κ. Δήμας, ο οποίος ήταν επίτροπος, είναι καλός άνθρωπος».
Σε άλλη συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο ίδιος ανέφερε ότι «η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ελλάδα όσο αυτή συνεχίζει να εκσυγχρονίζει την οικονομία της» επισημαίνοντας πως και η Αθήνα «θα πρέπει να δείξει συνέχεια στη δέσμευσή της ως προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη - ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων». «Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις αρχές της χώρας», είπε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στις εντατικές συζητήσεις που έχει τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις ελληνικές αρχές, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και σημείωσε πως η προσέγγιση της Επιτροπής ήταν «σταθερή, αλλά εποικοδομητική, ανοιχτή αλλά αποφασιστική».
«Στόχος μας», τόνισε, «είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα επανεξέταση το συντομότερο δυνατό, με μια αξιόπιστη, ισορροπημένη δέσμη μεταρρυθμίσεων και φορολογικών μέτρων για να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και να εντείνουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Σήμερα ο κ. Μοσκοβισί θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ενώ στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης.
Θα ακολουθήσει επίσκεψη του Επιτρόπου σε υπό κατασκευή σταθμό του μετρό, παρουσία του υπουργού Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη και του προέδρου της Αττικό Μετρό.
Στη συνέχεια, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα συναντηθεί με εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη.
Αύριο Τρίτη, ο κ. Μοσκοβισί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας Κ. Σκρέκα και Γ. Βρούτση, ενώ θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί σε κράτος της Ε.Ε., από την ανάληψη των καθηκόντων του.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ