15.12.14

Συνεχίζεται το θρίλερ με την ομηρία στο Σίδνεϊ

Μετά τη λήξη του συμβάντος, η Αυστραλία, που έχει κυβέρνηση , θα πρέπει να τακτοποιήσει αναλόγως τους ισλαμοφασίστες στη χώρα της...
ΑΛΕΞ

 Μια σημαία των τζιχαντιστών και να μιλήσει με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας ζήτησε ο άνδρας που εδώ και περισσότερες από 12 ώρες κρατά δεκάδες ομήρους σε καφετέρια στο κέντρο του Σίδνεϊ. 


Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον αριθμό των αιχμαλώτων σε 30 με 40, όμως στη συνέχεια η Αστυνομία αναθεώρησε τον αριθμό προς τα κάτω. Ένα διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας υπό την ευθύνη της οποία λειτουργεί το καφέ ανέφερε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30 πελάτες.

Εκφράζονται φόβοι ότι πρόκειται για χτύπημα ισλαμιστών, καθώς όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας από ένα παράθυρο του καφέ είναι ορατή μια μαύρη σημαία με ένα λευκό αραβικό κείμενο.



Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Άντριου Σίπιον ανέφερε ότι οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν με βεβαιότητα ότι είναι αντιμέτωποι με τρομοκρατική ενέργεια. Εν τούτοις όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ «έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία η οποία συνάδει με μια τρομοκρατική ενέργεια».

Στόχος της αυστραλιανής αστυνομίας είναι πάντως η αναίμακτη απελευθέρωση των ομήρων, ειδικά τώρα που έχει κατορθώσει να έρθει σε επικοινωνία με τον δράστη.

Μια σημαία του IS και να μιλήσει με τον Άμποτ ζητά ο ένοπλος
Ο ένοπλος όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 10 υποστηρίζει πως έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία τέσσερις βόμβες, ενώ έχει δύο απαιτήσεις. "Θέλει να του φέρουν στο καφέ τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους και να μιλήσει στον πρωθυπουργό"αναφέρει το Καναλι 10 που φέρεται να έχει συνομιλήσει με άτομα που κρατούνται στο καφέ.

Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των ομήρων


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των ομήρων. Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Ακης Καστελλορίου που εργάζεται σε τράπεζα που στεγάζεται σε κτίριο της περιοχής και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην περιοχή, είπαν ότι η εκκένωση των κτιρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.

Εκκενώθηκε το προξενείο των ΗΠΑ στην περιοχή

Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκκενώσει το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.



Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».



Άμποτ: Δεν γνωρίζουμε αν η ομηρία έχει πολιτικά κίνητρα


Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ δήλωσε πάντως ότι δεν είναι απολύτως σαφές αν η ομηρία έχει πολιτικά κίνητρα. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν έχει πολιτικά κίνητρα, παρότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι» είπε ο Άμποτ στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα. «Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό περιστατικό. Μπορώ να καταλάβω τις ανησυχίες και τις αγωνίες του λαού της Αυστραλίας» συμπλήρωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός χωρίς όμως να δώσει καμία πληροφορία σχετικά με τις ενέργειες για να λήξει η υπόθεση της ομηρίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

capital.gr