17.12.14

Στην αντεπίθεση το ρούβλι μετά την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για πωλήσεις ξένων νομισμάτων


Ανακάμπτει το ρούβλι έναντι των ανταγωνιστών του, καταγράφοντας νωρίτερα εντυπωσιακό άλμα άνω του 9%, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας ότι έχει ξεκινήσει τις πωλήσεις συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Αυτή την ώρα το δολάριο υποχωρεί σχεδόν 3% στα 66,4250 ρούβλια, ενώ νωρίτερα υποχώρησε στα 61,8500. Απώλειες καταγράφει και το ευρώ στα 82,3280 ρούβλια με το χαμηλό στα 80,3760 ρούβλια.



Η ανοδική αντίδραση ακολουθεί επτά διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με το ρωσικό νόμισμα να καταγράφει συνολικές απώλειες 22% στη μεγαλύτερη βουτιά από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει να πουλάει τα υπερβολικά αποθέματά του σε ξένο νόμισμα στην αγορά, για να ενισχύσει το ρούβλι.

«Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι το ρούβλι είναι εξαιρετικά υποτιμημένο και αρχίζει να πουλάει ξένα νομίσματα από τα αποθέματά του, στην αγορά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Ωστόσο δεν ανέφερε τι ποσό ετοιμάζεται να πουλήσει.

Ο υπουργός Οικονομίας Alexei Ulyukayev δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη του στην απόφαση της Τράπεζα της Ρωσίας να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 650 μονάδες βάσης προκειμένου να αναχαιτίσει τις πιέσεις στο νόμισμα. 

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι το ρούβλι "είναι υποτιμημένο" και "δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά οικονομικά θεμελιώδη" αν και δεν θέλησε να προσδιορίσει το επίπεδο που θεωρεί κατάλληλο για το ρούβλι.



capital.gr