12.12.14

ΝΕΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Αμερικανικά τεθωρακισμένα διασχίζουν Λετονία και Λιθουανία - Κατάφορτοι συρμοί με τροχαίο υλικό (Βίντεο)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στην Α. Ευρώπη με τεθωρακισμένες δυνάμεις ενώ  παράλληλα το αμερικανικό Ναυτικό στέλνει στη Μαύρη Θάλασσα τη ναυαρχίδα του 6ου Στόλου το πλοίο έλεγχου και διοίκησης USS Mount Whitney (LCC-20).
Στη Λετονία βίντεο δείχνει σιδηροδρομικό συρμό ο οποίος μεταφέρει συνολικά 38 Τ/Θ οχήματα  όπως ΤΟΜΑ Bradley, 9 ΤΟΜΠ M 113, τέσσερα βυτιοφόρα, φορτηγά  HEMTTHMMWV, οχήματα περισυλλογής M88 Hercules, οχήματα μηχανικού και νοσοκομειακά, και τουλάχιστον δύο οχήματα μεταφοράς πυρομαχικών.

Οι αρχές της Λετονίας επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος συρμός πλήρης οχημάτων του αμερικανικού Στρατού πέρασε από το λετονικό έδαφος κατευθυνόμενο στη Λιθουανία μεταφέροντας τροχαίο υλικό της 1ης Μεραρχίας Ιππικού.
Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν πρόκειται για μετακίνηση δυνάμεων στο πλαίσιο κάποιας άσκησης αλλά ουσιαστικά για εκ περιτροπής μεταστάθμευση αμερικανικών αλλά και λοιπών Νατοϊκών δυνάμεων μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις με μονάδες των ενόπλων δυνάμεων των βαλτικών κρατών.
Παράλληλα και όπως αναφέρουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ επιπρόσθετο υλικό πρόκειται να μετακινηθεί στις βαλτικές  δημοκρατίες στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ατλαντική αποφασιστικότητα», (‘Operation Atlantic Resolve’) για την αντιμετώπιση της «επιθετικής Ρωσίας» όπως αναφέρουν.
Όπως αναφέρουν Νατοϊκές πηγές ο αριθμός των αμερικανικών τεθωρακισμένων M1 Abrams και  M2A3 Bradley αναμένεται να φτάσει τα 150 το 2015 τα οποία βέβαια θα λάβουν θέσεις απέναντι από μερικές χιλιάδες ρωσικά T-80 και T-90, επιδιώκοντας να δώσουν μια αίσθηση ασφάλειας όχι μόνο στις βαλτικές δημοκρατίες αλλά και στην Πολωνία.
«Τα στρατεύματά μας θα πάνε εκεί και θα συνεκπαιδευθούν θα γυρίσουν πίσω και θα έρθουν άλλα. Το υλικό όμως θα παραμείνει εκεί», ανέφερε ο αντιστράτηγος Ben Hodges διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Η Ρωσία αντιδρά σθεναρά στην αποστολή αυτή των αμερικανικών δυνάμεων στην Α. Ευρώπη. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών δυνάμεων στρατηγός Valery Gerasimov είπε πως το ΝΑΤΟ το χρησιμοποιεί «παραμύθια» για να δικαιολογήσει την αποστολή δυνάμεών του στην Α. Ευρώπη.
«Δυνάμεις στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει δραματικά την παρουσία τους στην Α. Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική. Στρατιωτικές ασκήσεις δικαιολογούνται με σκηνοθετημένες δικαιολογίες από παραμύθια για απειλή από τη Ρωσία»δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός.
Ταυτόχρονα το αμερικανικό Ναυτικό σχεδιάζει την αποστολή από τον Ιανουάριο για ακόμη μια φορά του σκάφους αμφίβιων επιχειρήσεων και ναυαρχίδας του 6ου Στόλου του USS Mount Whitney (LCC-20). Το σκάφος
τελευταία φορά είχε εισέλθει στην Μαύρη Θάλασσα στις 11 Οκτωβρίου και είχε αποχωρήσει στις 27 Οκτωβρίου για τη βάση του στην Gaeta της Ιταλίας. Πρόκειται ουσιαστικά για σκάφος ελέγχου και διοίκησης με δυνατότητα μεταφοράς δυνάμεων Πεζοναυτών και συνήθως δρα σε συνεργασία με το γαλλικό σκάφος υποκλοπών Dupuy de Lôme.
Το ενδιαφέρον των αμερικανών είναι μεγάλο για τις δυνατότητες της Ρωσίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο  ύστερα από το περιστατικό της χαμηλής πτήσης του Su-24 Fencer πάνω από την αμερικανική φρεγάτα USS Donald Cook (DDG-75) όπου «τύφλωσε» πρακτικά όλα τα συστήματά της.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συνεχιζόμενες αποστολές σκαφών υποκλοπων και ηλεκτρονικής καταγραφής όπως το αμερικανικό USS Mount Whitney ή το γαλλικό Dupuy de Lôme, ούτως ώστε σε μια επανάληψη του επεισοδίου του USS DCook αυτή τη φορά να είναι έτοιμοι ώστε να καταγράψουν τις δυνατότητες των ηλεκτρόνιων συστημάτων των ρωσικών Su-24.
Αλλά δεν είναι μόνο η ηλεκτρονικές δυνατότητες της ρωσικής Αεροπορίας.
Στις ασκήσεις Vostok-2014  που είχε πραγματοποιήσει το ρωσικό Ναυτικό τον περασμένο Σεπτέμβριο  στον Ειρηνικό είχαν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες εφαρμογές ηλεκτρονικών επιχειρήσεων ενώ είχαν πραγματοποιηθεί πολλαπλές εκτοξεύσεις ναυτικών βλημάτων κατά σκαφών επιφανείας P-500 Bazalt από το ρωσικό καταδρομικό Varyag.
Πρόκειται για υπερηχητικά βλήματα με ταχύτητα 2,5 mach και εμβέλεια 550 χλμ.(!) τα οποία μπορούν να πλήξουν και να βυθίσουν μεγάλα σκάφη.
Παρόμοια βλήματα φέρει και το καταδρομικό Moskva που είναι ενταγμένο στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Σε κάθε περίπτωση το «ψυχροπολεμικό» σκηνικό ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ δείχνει να επιδεινώνεται και οι εξελίξεις αναμένεται το λιγότερο «ενδιαφέρουσες» εντός του 2015
defencenet.gr