11.12.14

Ο Ε.Βενιζέλος στέλνει από την... πίσω πόρτα τον Μ.Τσαβούσογλου στη Θράκη για περιοδεία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ "ΚΡΥΦΗ" ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ-ΚΥΠΡΟ

Από την… πίσω πόρτα στέλνει αύριο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη για περιοδεία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος και πραγματοποιούν συνάντηση με «κρυφή» ατζέντα στη Θεσσαλονίκη.
Εκτιμάται πώς σε αυτή συμπεριλαμβάνονται τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και συγκεκριμένα «η προδοσία» όπως έχει γράψει το «defencenet.gr» της Κύπρου, αφού εν αγνοία της, ελληνική και τουρκική κυβέρνηση συζητούν παύση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ για να απομακρυνθεί το «Barbaros».
Μία εβδομάδα μετά τη διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και την επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, ο οποίος έθεσε όλες τις τουρκικές αξιώσεις στον Α. Σαμαρά που τις άκουσε με «σκυμμένο» το κεφάλι, οι Τούρκοι επιστρέφουν και πάλι.
Εκεί που η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν πανηγύριζε πώς δεν έκανε αποδεκτή την αξίωση Νταβούτογλου να επισκεφθεί και να κάνει υπουργικό συμβούλιο στη Θράκη, τελικώς αυτό συμβαίνει χάρη στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Επιτρέπει στον ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να περιοδεύσει στη Θράκη και να συναντηθεί με εκπροσώπους του τουρκικού προξενείου και της μειονότητας, οι οποίοι, αυτό που επιδιώκουν είναι η ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους βαφτίζοντας τη μειονότητα «τουρκική».
Και όπως φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση τους αφήνει ελεύθερο το πεδίο να δράσουν στη Θράκη. Ο κ. Τσαβούσογλου λοιπόν θα επισκεφθεί αύριο τη Ροδόπη και την Ξάνθη με αφορμή την Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Στο περιθώριο αυτής ο κ. Τσαβούσογλου θα έχει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με την ατζέντα να παραμείνει «κρυφή», αφού καμία ανακοίνωση δεν υπάρχει σχετικά από το υπουργείο Εξωτερικών. Εκτιμάται πάντως πώς το μείζον θέμα είναι η Κύπρος και η κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει επισημάνει πώς το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» δεν πρόκειται να φύγει αν δεν σταματήσουν οι «μονομερείς» (άκουσον άκουσον) γεωτρήσεις της Κύπρου και αυτή την αξίωση, που συνιστά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.
Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος πιθανόν με την έγκριση του Ν. Αναστασιάδη μεθοδεύουν τη διακοπή των γεωτρήσεων στο «οικόπεδο 9», δήθεν προσωρινά και με το επιχείρημα της αποχώρησης του «Barbaros», ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα εισόδου της Τουρκίας στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ και της Μεσογείου, δηλαδή και στην ελληνική ΑΟΖ.
Τις τελευταίες φαίνεται πινελιές στον ανθελληνικό αυτό σχέδιο αναμένεται να βάλει ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Τσαβούσογλου την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.
Κι αυτό τη στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλεί πώς θα κατασκευάσει πλατφόρμα γεωτρήσεων και θα την στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που οι προκλήσεις στο Αιγαίο και στη Θράκη συνεχίζονται με ακόμη μεγαλύτερες αξιώσεις από πλευράς Άγκυρας.
 defencenet.gr