9.12.14

Απορρίφθηκε από τον Aρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης για τον Ρωμανό

Απορρίφθηκε από τον Αρειο Πάγο το αίτημα αναίρεσης της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, που είχε καταθέσει ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης. Η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών απέρριπτε το αίτημα του Ρωμανού για εκπαιδευτικές άδειες.
Ο δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μετά τη γνωστοποίηση της απόρριψης από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, δήλωσε: «Ένας ακόμη δεσμός με τη ζωή του Νίκου Ρωμανού έσπασε. Μόνη ελπίδα είναι η τροπολογία στη ρύθμιση που θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή. Είναι η τελευταία ελπίδα και του Ρωμανού για να μην αρχίσει την απεργία δίψας. Όπως λύση είναι και το "βραχιολάκι".

Πιστεύω ότι την τελευταία στιγμή η πολιτεία θα δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της.
Αν αρχίσει την απεργία δίψας σε ένα- δύο 24ώρα οι βλάβες στον Ρωμανό θα είναι μόνιμες. Δεν το θέλει κανένας αυτό.
Αυτοί που έχουν την εξουσία να σπεύσουν να ικανοποιήσουν τη θέσπιση της διάταξης για τον Νίκο Ρωμανό».
Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει δεκτό το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να παρακολουθεί από κοντά τα μαθήματα της σχολής του, φορώντας το ειδικό «βραχιολάκι». Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη, ο κ. Αθανασίου είπε συγκεκριμένα ότι «αν αύριο εφαρμόσουμε τα βραχιολάκια κι εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις –που νομίζω ότι τις πληροί– τότε μπορεί να υλοποιηθεί». Ο υπουργός Δικαιοσύνης απηύθυνε έκκληση στους γονείς του Ρωμανού να ξεκινήσει ο Νίκος Ρωμανός τα μαθήματά του εξ αποστάσεως, κάνοντας χρήση της τροπολογίας που τίθεται σήμερα προς ψήφιση και κατόπιν να συνεχίσει με το «βραχιολάκι». Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει ψηφιστεί από τον προηγούμενο Οκτώβριο, ωστόσο ακόμη εκκρεμούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.
Θετικοί για το «βραχιολάκι», ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ
Στη χθεσινή δήλωση Αθανασίου, θετική ήταν η ανταπόκριση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Θεωρούμε ότι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κινείται σε θετική κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Σταύρος Κοντονής στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
«Μόνο θετικά αποτελέσματα έχει η δυνατότητα να δίνεται εκπαιδευτική άδεια. Είναι θέμα ευθύνης να κρατηθεί στη ζωή αυτό το παιδί που δικαίως αισθάνεται ότι αδικείται από αυτή την κατάσταση. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφευχθεί το μοιραίο στην εξέλιξη και να αποκτήσει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του», τόνισε ο κ. Κοντονής.
«Και για ανθρωπιστικούς λόγους και για το αίσθημα δικαίου, λέμε ναι στην τροπολογία», ανέφερε και η εισηγήτρια των ΑΝΕλ Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων να απέχουν από κάθε κομματική εκμετάλλευση, κατηγορώντας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησαν με τις παρεμβάσεις τους να ωφεληθούν αγγίζοντας τα άκρα και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.
kathimerini