13.12.14

Ισραηλινό βλήμα AGM-142 Popeye κατέρριψε η συριακή αεράμυνα!

Ένα ισραηλινό βλήμα stand-off AGM-142 Popeye κατέρριψε η συριακή Αεράμυνα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Δαμασκός καθώς περισσότερες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα αναφορικά με την αεροπορική επιδρομή της ισραηλινής Αεροπορίας στις 7 Δεκεμβρίου κοντά στη Δαμασκό.

Το παραπάνω είναι πολύ σημαντικό καθώς είναι η πρώτη φορά που βλήμα Popeye καταρρίπτεται από αντιαεροπορικό σύστημα ενώ να σημειωθεί πως το ίδιο βλήμα διαθέτει και η τουρκική Αεροπορία κάνοντας το όλο θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την ελληνική Αεράμυνα, η οποία φυσικά είναι κατά πολύ ανώτερη από τη συριακή.
Η κατάρριψη του ισραηλινού βλήματος έγινε από αναβαθμισμένο σύστημα Pechora-2M  που προέρχεται από το S-125 Neva/Pechora (S-3 σύμφωνα με το ΝΑΤΟ).
Ο ισραηλινός σχηματισμός ο οποίος πραγματοποίησε την επιδρομή της 7ης Δεκεμβρίου αποτελείτο από 4 μαχητικά F-15I Raam χωρισμένα σε δύο σχηματισμούς των δύο αεροσκαφών με το καθένα να μεταφέρει από ένα ή δύο βλήματα (δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη) AGM-142 Popeye.
Τα τέσσερα ισραηλινά μαχητικά μπήκαν στις 16:00 τοπική ώρα στον συριακό εναέριο χώρο από το Λίβανο κατευθυνόμενα ανατολικά και πετώντας σε μεγάλο ύψος και ταχύτητα ώστε να εκμεταλλευθούν τον πλήρη φάκελο από άποψη εμβέλειας των βλημάτων Popeye.
Οι δύο σχηματισμοί είχαν μεταξύ τους μεγάλο διαχωρισμό ουσιαστικά δρώντας ο ένας ως δόλωμα για τη συριακή Αεράμυνα.
 Τα ισραηλινά μαχητικά έκαναν εκτεταμένη εφαρμογή ηλεκτρονικών παρεμβολών στα συριακά ραντάρ. Βέβαια οι παρεμβολές έχουν και το μειονέκτημά τους: Και αυτό είναι ότι τα ρωσικά συστήματα μπορούν να πραγματοποιήσουν εντοπισμού του σχηματισμού ακριβώς από αυτό, δηλαδή την πηγή των παρεμβολών (home-on-jam).
Έτσι η συριακή Αεράμυνα κατόρθωσε μέσω των παθητικών συστημάτων να παρακολουθεί τους ισραηλινούς σχηματισμούς αλλά χωρίς τη δυνατότητα επακριβούς εντοπισμού καθώς η διαμόρφωση home-on-jam που είχε στη διάθεσή της η Αεράμυνα της Συρίας δεν παρέχει τόσο ακριβή δεδομένα. Βάσει όμως των δεδομένων (διόπτευση) αντιαεροπορικά συστήματα χρησιμοποιώντας μόνο παθητικούς δέκτες Κάμερες IIR) μπορούν να προχωρήσουν σε εγκλωβισμό των αεροσκαφών.
Παρά τον καταιγιστικό ρυθμό παρεμβολών τα συστήματα Buk-M2 που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο  της συριακής Αεράμυνας κατόρθωσαν να εκτοξεύσουν τουλάχιστον δύο βλήματα εναντίον των ισραηλινών μαχητικών αλλά η μικρή εμβέλεια των πύραυλων (έως 30 χλμ. το σύστημα είναι μέσης εμβέλειας) δεν επέτρεψε την προσβολή των αεροσκαφών τα οποία με την εκτόξευση των βλημάτων απλά άλλαξαν πορεία.
Αυτό για τα συστήματα μέσης εμβέλειας όταν επιχειρούν στο μέγιστο της απόστασης ουσιαστικά προβλέπουν την πορεία των αεροσκαφών και στο τελευταίο τμήμα της πτήσης τους λαμβάνουν στοιχεία από το ραντάρ του συστήματος.
Ο πρώτος σχηματισμός ο οποίος «τράβηξε» τα πυρά της συριακής Αεράμυνας κινήθηκε αμέσως βόρεια εκτοξεύοντας τους δύο Popeye προσβάλλοντας το στόχο τους σε ένα μικρό αεροδρόμιο δυτικά της  Δαμασκού το Al Sharai, πριν κάνουν μια απότομη στροφή προς τα δυτικά για τον λιβανικό εναέριο χώρο.
Το δεύτερο ζεύγος των ισραηλινών μαχητικών πλησίασε προς τη Δαμασκό σχεδόν μετωπικά. Αυτή τη φορά τα Buk-M2 δεν εκτόξευσαν πυραύλους περιμένοντας τα ισραηλινά μαχητικά να έρθουν εγγύτερα. Αυτά όμως που εκτόξευσαν πυραύλους ήταν τα Pechora-2M τα οποία όμως δεν σημάδευσαν τα ισραηλινά αεροσκάφη αλλά τα δύο Popeye που μόλις είχαν εκτοξευθεί.
Τα ισραηλινά βλήματα χρησιμοποιούν την τεχνική man-in-the loop κάτι που σημαίνει πως είναι καθοδηγούμενα από το δεύτερο μέλος του πληρώματος των F-15 μέσω κάμερας IIR για την αναγνώριση του στόχου και έχουν εμβέλεια περί τα 100 χλμ. εάν εκτοξευθούν από μεγάλο ύψος. Ένα βλήμα από τα Pechora-2M όμως βρήκε τον Popeye στον αέρα και τον εξουδετέρωσε σημειώνοντας μια μικρή αλλά ουσιαστική νίκη για την συριακή Αεράμυνα.
Τα υπόλοιπα ή το άλλο βλήμα Popeye κτύπησαν ένα άλλο στόχο σε μια αποθήκη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού. \Οι Σύροι έδειξαν φωτογραφία του κατεστραμμένου Popeye που είχε καταρριφθεί από το Pechora-2M
Πολλοί προβληματίζονται για το γεγονός γιατί οι ισραηλινοί χρησιμοποίησαν το παλιότερο AGM-142 και όχι κάποια έκδοση της πιο σύγχρονης βόμβας Spice η οποία έχει κατεύθυνση μέσω GPS και laser, και ο κυριότερος λόγος πιθανότατα είναι πως ήθελαν να αναγνωρίσουν  τους στόχους με απόλυτη βεβαιότητα μέσω της κάμερας και της εικόνας που λαμβάνει ο χειριστής στο πιλοτήριο, καθώς η SPICE όσο και μεγάλη ακρίβεια και αν έχει μέσω GPS θα έπρεπε το αεροσκάφος να πετάξει κοντά στο στόχο ώστε να τον φωτίσει με κάποιο καταδείκτη γεγονός όμως που θα το έκανε ευπρόσβλητο από τα Buk.
Το καταρριφθέν ισραηλινό βλήμα Popeye
Τουρκικά F-4E με βλήματα Popeye
defencenet.gr