9.12.14

Aντιδράσεις κομμάτων και βουλευτών για την επιλογή Δήμα

Αντιδράσεις κομμάτων και βουλευτών προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να επιλέξει τον πρώην επίτροπο της Ε.Ε. και υπουργό Σταύρο Δήμα ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παράλληλα, τοποθετούνται οι ανεξάρτητοι βουλευτές, στους όποίους είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των κομμάτων.
Ο πρώτος βουλευτής που αντέδρασε αρνητικά πριν ανακοινωθεί το όνομα του υποψήφιου Προέδρου Δημοκρατίας ήταν ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει.

Θετικά διακείμενος στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, δήλωσε οΠαναγιώτης Μελάς από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Κινούμαι σε θετική κατεύθυνση», δήλωσε ο βουλευτής.
Σταθερός στην αρχική του τοποθέτηση παραμένει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Καπερνάρος, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν αλλάζει τίποτα από την επιλογή του Σταύρου Δήμα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς… σενάρια», είναι το μήνυμα που ανήρτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής.
«Εύχομαι και ελπίζω να αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, εγώ δεν θα ψηφίσω Πρόεδρο Δημοκρατίας», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής,Χρυσούλα Γιαταγάνα.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την πρώτη στιγμή με ευθύτητα και εντιμότητα είπαμε ότι για εμάς δεν τίθεται θέμα προσώπου, αλλά απαιτείται να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα, να πάμε σε εκλογές τώρα», σχολίασε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ.
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής πρόκειται να τεθούν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, στα γραφεία του κόμματος, στην Αγ. Κωνσταντίνου και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος.
«Το παλιό πολιτικό σύστημα αδυνατεί να ξεπεράσει τον εαυτό του. Ο Σταύρος Δήμας υπήρξε ένας έντιμος και μετριοπαθής πολιτικός, περιχαρακωμένος όμως στα στενά όρια του κομματικού συστήματος», αναφέρει το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του για την υποψηφιότητα Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Το Ποτάμι έχει προτείνει στα κόμματα, που είναι στη Βουλή, να συνεννοηθούν και να επιλέξουν για Πρόεδρο έναν πολίτη και θα εκφράζει τη δυναμική που κρύβει μέσα της η ελληνική κοινωνία και όχι έναν πρώην πολιτικό. Αλλά ο κ.Σαμαράς και ο κ.Βενιζέλος είναι στη λογική της "ανάκλησης εφεδρειών". Και ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια αρνείται να μας πει ποιος θα πρέπει να είναι ο Πρόεδρος των Ελλήνων μιας και το μόνο που φαίνεται να τον νοιάζει είναι οι υπουργικές καρέκλες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
«Το ΚΚΕ έχει δηλώσει καθαρά, εδώ και καιρό, ότι δε θα ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άσχετα από το πρόσωπο που θα προταθεί, γιατί ο συνταγματικός ρόλος του συγκεκριμένου θεσμού αφορά την επικύρωση των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίζει η εκάστοτε βουλή και κυβέρνηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος, ενώ παράλληλα σχετικά με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής αναφέρεται πως «είναι ενταγμένη στον σχεδιασμό για κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού, με νέα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται».
kathimerini.