15.12.14

Τέλος στο θρίλερ της ομηρίας με έφοδο της αστυνομίας στην καφετέρια του Σίδνεϊ – Δύο νεκροί, 5 τραυματίες (photos+ live video)

Όλοι ίδιοι είναι.Κοινή αντιμετώπιση και εξουδετέρωσή τους είναι η μόνη λύση.
ΑΛΕΞ
Έφοδο πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στην καφετέρια του Σίνδεϊ, όπου ο Ιρανός ιμάμης κρατούσε δεκάδες ομήρους. Δύο νεκροί, ανάμεσά τους και ο δράστης, ενώ πέντε άτομα τραυματίστηκαν.
Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ ακούστηκαν και αρκετοί πυροβολισμοί.

Το χρονικό της ομηρίας
Συναγερμός σήμανε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, καθώς ένας οπλισμένος άνδρας κρατά ομήρους δεκάδες ανθρώπους σε καφετέρια της πόλης. Όπως έγινε γνωστό ο δράστης, ο οποίος είναι Ιρανός ιμάμης, ανάγκασε ορισμένους από τους ομήρους να κρατήσουν ψηλά μία σημαία με αραβικά γράμματα, στη τζαμαρία του καταστήματος!
Ο δράστης ταυτοποιήθηκε και σύμφωνα με την τοπική αστυνομία ονομάζεται Χαρόν Μονίς και έχει πάρει άσυλο στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με το BBC, ο Μονίς είναι ελεύθερος με χρηματική εγγύηση καθώς κατηγορείται για σειρά βίαιων ενεργειών και έχει ήδη καταδικαστεί για επιθετικές επιστολές που έχει στείλει σε οικογένειες νεκρών αυστραλών στρατιωτών.
Ο αριθμός των ομήρων δεν είναι σαφής, ωστόσο, φαίνεται πως είναι περισσότεροι από 13 που είχαν αρχικά αναφερθεί.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα αυστραλιανά ΜΜΕ, πέντε από τους ομήρους κατάφεραν να διαφύγουν και να τρέξουν μακριά από την καφετέρια, χρησιμοποιώντας την έξοδο κινδύνου, ενώ οι όμηροι έχουν έρθει σε επαφή με τις οικογένειές τους.
Ένας από αυτούς που απέδρασαν είναι και ένας ομογενής δικηγόρος, που ονομάζεται, Στέφαν Μπαλαφούτης.
Ο Ισλαμιστής ζητά συνάντηση με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό, ενώ υποστηρίζει ότι έχει τοποθετήσει 4 βόμβες, δύο μέσα στην καφετέρια και άλλες δύο στην γύρω περιοχή!
Τουλάχιστον δέκα ήταν οι εργαζόμενοι στην πρωινή βάρδια (η ομηρία ξεκίνησε στις 10 το πρωί, ώρα Αυστραλίας) και οι πελάτες υπολογίζεται πως μπορεί εκείνη την ώρα να ήταν περισσότεροι από 20!
sydney1
Αναλυτές σημειώνουν πως η σημαία δεν ανήκει στην οργάνωση ISIS, αλλά στο Μέτωπο αλ – Νούσρα που είναι προσκείμενο στην αλ Κάιντα και δεν έχει καλές σχέσεις με το “Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας”.
Οι αρχές έχουν σπεύσει στο σημείο και προσπαθούν να βρουν τρόπο να βγάλουν με ασφάλεια από την καφετέρια τους ομήρους. H περιοχή έχει ασφαλώς αποκλειστεί και έχει κλείσει ο σταθμός του μετρό που βρίσκεται εκεί.
Επίσης, η αστυνομία έχει ζητήσει από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους και να βρίσκονται μακριά από τα παράθυρά τους.
Όσο για το δράστη από φωτογραφίες που δίνουν τα αυστραλιανά ΜΜΕ φαίνεται πως είναι μέσης ηλικίας και φορά μαύρη κορδέλα με αραβικά γράμματα.
drastissydney
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως εκκενώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, η Όπερα του Σίδνεϊ, η Κρατική Βιβλιοθήκη, αλλά και τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Channel 7, που βρίσκονται κοντά στην καφετέρια όπου βρίσκονται οι όμηροι.
Η Αστυνομία ενημέρωσε επίσης πως στην Όπερα του Σίδνεϊ βρέθηκε κι ένα “ύποπτο” πακέτο, το οποίο ακόμη εξετάζεται.
Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συνιστά ψυχραιμία και σημειώνει πως οι Αρχές της χώρας και η Αστυνομίας της είναι κατάλληλα εκπαιδευμένες για να αντιμετωπίσουν το περιστατικό.
Λίγο αργότερα έκανε και τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο σημείωσε πως το περιστατικό είναι ιδιαίτερα “ενοχλητικό”, ιδιαίτερα για μία φιλήσυχη χώρα, όπως η Αυστραλία. Επίσης, δεν θέλησε να συνδέσει ανοιχτά το δράστη με τους τζιχαντιστές, τονίζοντας πως “τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Πιθανότατα, όμως, να είναι πολιτικά”.
Για την κατάσταση ενημερώθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ και το Foreign Office ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρχές της Αυστραλίας.
Οι αυστραλιανές αρχές προχώρησαν προληπτικά στην εκκένωση της Όπερας του Σίδνεϊ.

VIDEO