1.12.14

Ίλιγγο προκαλούν στη Δύση τα σχέδια της Ρωσίας για 4.000 ασκήσεις και η κοσμογονία εξοπλιστικών προγραμμάτων

ΠΑΡΑΛΑΒΗ 150 ΝΕΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ-ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΚΑΙ 29 ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ICBM 

Με μπαράζ εκπαιδευτικών ασκήσεων το 2015 και κοσμογονία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων η ρωσική «Αρκούδα» δείχνει τα δόντια της στη Δύση, τη στιγμή που οι Στρατοί δε Ευρώπη και ΗΠΑ καταρρέουν ελλείψει χρημάτων και διαθέσιμων κονδυλίων για την άμυνα.
Είναι μία επισήμανση που έχουν κάνει και αμερικανοί αμυντικοί αναλυτές, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τη ρωσική «προσπέραση» κυρίως στον τομέα των πυρηνικών συστημάτων.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, εντός του 2015 προγραμματίζεται η διεξαγωγή 4.000 εκπαιδευτικών στρατιωτικών ασκήσεων σε όλη την επικρατεία και με τη συμμετοχή και ξένων-σύμμαχων δυνάμεων. Αριθμός προκαλεί ίλιγγο διεθνώς.
«Το 2015 σχεδιάζεται η διεξαγωγή περίπου 4.000 εκπαιδευτικών ασκήσεων σε διάφορα επίπεδα και κλίμακες», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου και Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας. Σημειώνει πως μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις θα αφορά σε κοινά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, ενώ θα διεξαχθούν αγώνες που αφορούν σε χερσαία και εναέρια μέσα.
«Κατά τη διάρκεια του 2014 οι ασκήσεις που διεξήχθησαν και προέβλεπαν τη χρήση πραγματικών πυρών ήταν διπλάσιες της προηγούμενης χρονιάς», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Κάτι βέβαια που συνδέεται με την κρίση στην Ουκρανία και την επιχείρηση της Δύσης μέσω των νεοναζί του Κιέβου να προκαλέσουν ζήτημα στην αυλή της Ρωσίας.
Δεν είναι όμως οι ασκήσεις με τις οποίες η Μόσχα στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας στο ΝΑΤΟ που φέρνει γύρο γύρο από την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας στρατιωτικές δυνάμεις του προκειμένου να δείξει ότι μπορεί να είναι σταθεί απέναντι στη Ρωσία (ή έτσι νομίζουν τουλάχιστον).
Είναι και τα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιεί η Ρωσία, τα οποία καμία άλλη χώρα της Δύσης δεν μπορεί να προσεγγίσει. Εντός του 2015, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Αεροπορίας Ιγκόρ Κλίμοφ περισσότερα από 150 αεροσκάφη και ελικόπτερα θα παραληφθούν και θα ενταχθούν στα επιχειρησιακά σχέδια.
Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν ήδη παραληφθεί μαχητικά πολλαπλών αποστολών Su-30CM, Su-30M2, όπως επίσης MIG-29SMT, βομβαρδιστικά Su-34, μαχητικά πολλαπλού ρόλου Su-35S, εκπαιδευτικά προηγμένης τεχνολογίας YAK-130, επιβατηγά αεροπλάνα AN-148, μεταγωγικά Il-76MD-90, ενώ η Αεροπορία Στρατού έχει σε εξέλιξη προγράμματα παραλαβής ελικοπτέρων Ka-52, Mi-28N, Mi-8AMTSh (MTV-5-1), Mi-8MTPR, Mi-35M, Mi-26, Ka-226 και U-Ansat.
Στην Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα επίσης με τον Ιγκόρ Κλίμοφ έχει προγραμματιστεί η άφιξη νέων ραντάρ χαμηλού ύψους και αντιαεροπορικά συστήματα S-400.
Όσον αφορά στον τομέα των στρατηγικών πυραύλων, η Ρωσία αναμένεται να παραλάβει 29 νέα συστήματα, αυξάνοντας σημαντικά την ισχύ πυρός της. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Ιγκόρ Εγκόροβ, μεταξύ άλλων, θα παραληφθούν διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι RS-24 "yars» που αναπτύχθηκαν και βασίζονται στο πρωτόκολλο RS-12m2 κατασκευής των «Topol-M».
Σημειώνεται πώς πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του συγκεκριμένου πυραύλου πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 2007ο, η δεύτερη στις 25 Ιανουαρίου του ίδιου έτους και η τρίτη ένα χρόνο αργότερα. Πρόκειται για έναν πύραυλο που μπορεί να πλήξει εχθρικό στόχο σε απόσταση 5.500 χιλιομέτρων.
 defencenet.gr