15.12.14

Η μεγαλύτερη μάχη μετά τον Β'ΠΠ τελειώνει με νικητή τον συριακό Στρατό: Επέλαση στο Χαλέπι του 3ου ΣΣ

ΤΟΥΣ 50.000 ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟΥΣ 30 ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη της πιο φονικής μάχης (υπολογίζονται σε 50.000 οι νεκροί της μάχης) σε αστικό περιβάλλον μετά τον Β'ΠΠ, η σύγκρουση στο Χαλέπι φαίνεται ότι εισέρχεται στην τελική της φάση καθώς πέντε Ταξιαρχίες του συριακού Στρατού, εξοπλισμένες με νέα ρωσικά όπλα που μετέφερε πριν από είκοσι ημέρες η ρωσική αρμάδα που κατέπλευσε στην Ταρτούς, ετοιμάζονται για την τελική έφοδο.

O συριακός Στρατός έχει καταφέρει να περισφίγξει την πόλη, στην οποία έχει μείνει μια δύναμη από 800 με 1000 Τσετσένους τζιχαντιστές της Τζαΐς Αλ Μουχατζιρίν γολ Ανσάρ (Jaish al-Muhajireen wal-Ansar) και 1000 ιλαμιστές της αλ Νούσρα. Ο FSA έχει αποχωρήσει μαζί με 14.000 άνδρες του.
Ενα ολόκληρο Σώμα Στρατού, το 3ο ΣΣ του συριακού Στρατού με την 14η, Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και την 19η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, ένα ανεξάρτητο τεθωρακισμένο Σύνταγμα και δύο Συντάγματα ειδικών δυνάμεων, έχουν προχώρησαν σε μείζονες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα δυτικά της πόλης κα απέκοψαν τις γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών, οι οποίοι πλέον συγκεντρώνονται στον ανατολικό τομέα.
Ηδη ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), απέσυρε και τους 14.000 πολιτοφύλακες του, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από τουρκικές πηγές.
 
"Ο επικεφαλής του FSA στο Χαλέπι, Jamal Marouf έχει καταφύγει στην Τουρκία", επιβεβαίωσε τουρκική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Αυτή τη στιγμή φιλοξενείται και προστατεύεται από το τουρκικό κράτος", κατέληξε ο ίδιος.
 
Ως άμεσο αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης , ο FSA απώλεσε τον έλεγχο του συνοριακού σημείου Μπαμπ αλ-Χάουα (απέναντι τη τουρκική πόλη Reyhanli), το οποίο αυτήν την στιγμή φρουρείται από μια αδύναμη συμμαχία μικρότερων ομάδων με επικεφαλής τον Αχράρ αλ-Σαμ.
 
Μαζί με τον τακτικό συριακό Στρατό πολεμούν και μονάδες Κούρδων και Χριστιανών πολιτοφυλάκων. Οι Κούρδοι κράτησαν όρθια την αντίσταση τις δύσκολες ώρες του καλοκαιριού του 2012.
 
Η επικράτηση του συριακού Στρατού στο Χαλάπι σημαίνει ότι το συριακό κράτος θα ελέγχει το σύνολο των μεγάλων παραλιακών αστικών κέντρων της χώρας και πάνω απ'όλα θα ελέγξει πλήρως τα σύνορα με την Τουρκία που αποτελούν πύλη εισόδου των κάθε λογής ισλαμιστών στην χώρα..
 
Δείτε σκηνές από την σύγκρουση μέσα στην πόλη:
 
Και από την επέλαση του συριακού Στρατού στο προάστειο al Artiq:
defencenet.gr