1.11.14

Virgin Galactic: Οι διαστημικές πτήσεις θα συνεχιστούν, παρά το δυστύχημα


Ο ιδρυτής της εταιρείας Virgin Galactic Ρίτσαρντ Μπάνσον δήλωσε το Σάββατο ότι θα επιμείνει στο σχέδιό του για τουριστικές διαστημικές πτήσεις, παρά τη συντριβή, την Παρασκευή, ενός τουριστικού διαστημοπλοίου στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους δύο πιλότους του.



Ο Μπράνσον, ο οποίος θα επισκεφθεί τον τόπο του δυστυχήματος στην έρημο Μοχάβι της Καλιφόρνιας, χαρακτήρισε το δυστύχημα «συντριπτική απώλεια», η οποία όμως δεν θα σημάνει το τέλος του κοινού προγράμματός του με την αμερικανική εταιρεία Scaled Composites. 

«Γνωρίζαμε ανέκαθεν πως ο δρόμος για το διάστημα είναι εξαιρετικά δύσκολος και πως κάθε νέο σύστημα μεταφοράς έχει να αντιμετωπίσει κακές ημέρες νωρίς στην ιστορία του», ανέφερε στον ιστότοπό του ο βρετανός επιχειρηματίας.

«Το διάστημα είναι δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο», πρόσθεσε. «Θα επιμείνουμε και θα προχωρήσουμε μαζί».

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα προχωρήσει», δήλωσε στο BBC ο Τζον Γκούντγουιν, ο οποίος έχει αγοράσει εισιτήριο για μια διαστημική πτήση της Virgin Galactic.

Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν διευκρινιστεί, όμως το σκάφος SpaseShipTwo εξερράγη λίγα δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση του πυραυλοκινητήρα του.

Ηταν η πρώτη φορά που δοκιμαζόταν ένα νέο στερεό καύσιμο από πλαστικό. Το SpaseShipTwo είχε απελευθερωθεί σε ύψος 45.000 ποδών (13,7 χλμ) από το μητρικό αεροπλάνο WhiteKnightTwo, το οποίο προσγειώθηκε αργότερα με ασφάλεια.

Ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο τραγουδιστής της ποπ Τζάστιν Μπίμπερ, ο κωμικός Ράσελ Μπραντ και ο ηθοποιός Άστον Κούτσερ πιστεύεται ότι είναι μεταξύ αυτών που έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για ένα διαστημικό ταξίδι.

Η Virgin Galactic ανακοίνωσε πως έχει συγκεντρώσει συνολικά προκαταβολές 64 εκατ. στερλινών από περίπου 700 ανθρώπους που ελπίζουν να πετάξουν στο διάστημα.

Το ιστορικό του προγράμματος

Περίπου 700 επίδοξοι τουρίστες του Διαστήματος είχαν κάνει κρατήσεις για εισιτήρια, των οποίων η τιμή αυξήθηκε πέρυσι από τα 200 στα 250 χιλιάδες δολάρια.

Ο ίδιος ο Ρίσταρντ Μπράνσον, ένας από τους πιο περιπετειώδεις και αναγνωρίσιμους επιχειρηματίες, είχε δηλώσει ότι θα ήταν επιβάτης στην πρώτη πτήση μαζί με τον γιο του, ενδεχομένως τον επόμενο Μάρτιο.

Η αλήθεια είναι ότι το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της Virgin Galactic για την έναρξη των εμπορικών υποτροχιακών πτήσεων είχε αλλάξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Το 2008 ο Μπράνσον προέβλεπε ότι θα συνέβαινε εντός 18 μηνών.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Virgin Galactic ξεκίνησε το 2004, όταν το σκάφος SpaceShipOne κέρδισε τον περιβόητο διαγωνισμό Ansari X Prize για το πρώτο ιδιωτικό σκάφος που φτάνει στο επίσημο όριο του Διαστήματος, σε ύψος 100 χιλιομέτρων.

Το SpaceShipOne και ο μεγαλύτερος διάδοχός του αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από τη Spaled Composites, μια εταιρεία που ίδρυσε ο διάσημος αεροναυπηγός Μπερτ Ρατάν.

Τo σκάφος είναι σχεδιασμένο να αποδεσμεύεται σε μεγάλο ύψος από ένα συμβατικό αεροσκάφος και να πυροδοτεί τον πυραυλοκινητήρα του για μια σύντομη υποτροχιακή πτήση.

Για περίπου πέντε λεπτά, οι επιβάτες θα απολάμβαναν τον μαύρο ουρανό του Διαστήματος και την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας.

Οι πτήσεις της Virgin Galactic, μιας εταιρείας του μεγάλου ομίλου Virgin του Μπράνσον, θα απογειώνονται από τη νέα βάση SpacePort America στο Νέο Μεξικό. Η εταιρεία είχε δηλώσει ωστόσο ότι θα δραστηριοποιούνταν και στην Ευρώπη με πτήσεις από τη Σουηδία και τη Σκοτία.

Το 32% της εταιρείας εξαγοράστηκε για 280 εκατ. δολάρια από την αραβική Aabar Investment PJS με στόχο την προσφορά τουριστικών και ερευνητικών πτήσεων που θα αναχωρούν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η απώλεια του SpaseShipTwo και ενός από τους πιλότους του σίγουρα θα φέρουν νέες, μεγάλες καθυστερήσεις στο φιλόδοξο σχέδιο του Μπράνσον.

Όπως αναγνώρισε και ο ίδιος, το Διάστημα είναι δύσκολο και οι πτήσεις ρουτίνας απέχουν πολύ ακόμα
tanea