20.11.14

Ανοίγει ξανά η ρωσική βάση SIGNIT στη Λούρδη της Κούβας

Την επαναλειτουργία του μεγάλου σοβιετικού κατασκοπευτικού κέντρου παρακολούθησης SIGNITστην Λούρδη της Κούβας, συμφώνησαν Μόσχα και Αβάνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδαςKommersantη απόφαση ελήφθη στα πλαίσια της ενίσχυσης της οικονομικής και διακρατικής συνεργασίας των δύο χωρών, τις οποίες αναθέρμανε με την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί της Καραϊβικής ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, συνάπτοντας μια σειρά από στρατηγικής σημασίας συμφωνίες.

Η κατασκοπευτική βάση στον πλέον συνεπή σύμμαχο της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας λειτούργησε από το 1962 και ήταν επανδρωμένη με στρατιωτικό προσωπικό που εστίαζε στην υποκλοπή πληροφοριών από τους αμερικανικούς δορυφόρους επικοινωνίας, συνέβαλε όμως και στην παροχή επικοινωνίας μεταξύ των ρωσικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στο δυτικό ημισφαίριο. Από τη δεκαετία του '60 έως σήμερα η λειτουργίας της SIGNIT έχει επανειλημμένως ανανεωθεί, πάντα στη βάση τηςυποκλοπή πληροφοριών από τους δορυφόρους των ΗΠΑ και του Κέντρου Ελέγχου NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, καθώς βρίσκεται στα δυτικά της Κούβας, μόλις 250 χιλιόμετρα από την ακτή της Φλόριντα.
Το 2001, και χωρίς να το περιμένει η Αβάνα, η Μόσχα αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τη βάση η οποία, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Αμυνας και σημερινό πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο παρείχε έως και το 75% των μυστικών πληροφοριών, έως και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Το κέντρο της Λούρδης έκλεισε αμέσως μετά την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αβάνα, τον Δεκέμβριο του 2000, ο οποίος τότε είχε δηλώσει πως για τη Μόσχα προέχει η ασφάλεια και η ανάπτυξη. Ενα χρόνο αργότερα ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ανατόλι Κβάσιν δήλωσε πως το κέντρο ήταν δαπανηρό και διόλου σημαντικό πλέον για τη Ρωσία, καθώς μπορούσε πλέον να μεταφέρει τις λειτουργίες του σε σύγχρονους δορυφόρους.
Η Αβάνα ωστόσο συνέχισε τη λειτουργία της βάσης δημιουργώντας ένα επιστημονικό κέντρο. Από το 2004, μετά την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία άρχισαν να εξετάζουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην Κούβα. Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην Αβάνα.
Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες ως προς το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις στην Λούρδη, ωστόσο είναι σίγουρο ότι πλέον απαιτείται λιγότερο προσωπικό δεδομένου ότι πολλές λειτουργίες μπορούν να γίνουν αυτόματα από τον εξοπλισμό επιτηρήσης/παρακολούθησης. Με την επαναλειτουργία της Λούρδης η Μόσχα θα αποκτήσει σαφώς καλύτερες πηγές πληροφόρησης.
http://gr.rbth.com/