4.11.14

Γιατί ο Δένδιας πρέπει να ξυπνά μέσα στη νύχτα τον ΓΓ του NATO-Σε μία κλωστή όλα στο Αιγαίο


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ειναι ιταμή πρόκληση η παρουσία ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου στην Εύβοια λίγες ώρες μετά απο την δήλωση του νέου ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια ο οποίος είπε το αυτονόητο. Όπως κάθε χώρα η Ελλαδα έχει στρατιωτική ισχύ την οποία δικαιούται να χρησιμοποιήσει αν απειληθεί η ασφάλειά της.

Η Τουρκία του Ερντογαν βρίσκεται σε παροξυσμό . Μπορεί να διαθέτει σπαταλώντας τεράστια ποσά μεγαλη δύναμη πυρός αλλα νιώθει ότι έχει κι αυτή περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση. Στην Κύπρο το παιχνίδι το ´χασε νωρίς,οι εξέδρες στήθηκαν και η Άγκυρα προσπαθεί τώρα να μας οδηγήσει σ´ ένα νέο και χειρότερο για την Κύπρο σχέδιο Ανάν.Ελπιζοντας ότι μέσα απ´ αυτό θα μπορέσει να μπει στην "μοιρασιά" των κερδών απο τα αποθέματα ενέργειας.



Αυτό που την καίει ειναι να επιβάλει τα δικά της θέλω στην Ελλαδα αν και όταν αποφασίσει να ανακηρύξει και να ορίσει ΑΟΖ.Για να μην πολυλογούμε να σβήσει το Καστελοριζο απο το χάρτη και να αποκόψει την Ελλαδα απο την κυπριακη ΑΟΖ.Αυτό θέλει και αυτό επιχειρεί "χτίζοντας" κάθε μέρα "αίσθημα νίκης και υπεροχής" στο Αιγαιο.
Οι βόλτες τουρκικών πλοίων αυτό έχουν στόχο και να "τσεκάρουν" βέβαια τις οποίες ελληνικές αδυναμίες που έχουν προκληθεί από την κρίση.

Είναι εύκολο για κάποιους να πουν "βυθίστε" τους. Μόνο που δεν θα κερδίσουμε τίποτα απο την βύθιση ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου. Αυτό που προέχει ειναι να βυθίσουμε την τουρκική επεκτατική πολιτική με τις λιγότερες δυνατές απώλειες ώστε στο τέλος η χώρα να κερδίσει.

Η αποφασιστική αντιμετώπιση των οποίων τουρκικών προκλήσεων δεν τίθεται καν προς συζήτηση. Γίνεται και πρεπει να εξακολουθήσει να γίνεται . Θα πρεπει όμως η Αθήνα να καταλάβει ότι η σκλήρυνση της στάσης της και των ανοχών της θα πρεπει πρωτίστως να στραφεί προς τους λεγόμενους συμμάχους. Η λογική του Πόντιου Πιλάτου πρεπει να βυθιστεί άμεσα. Η Τουρκια παίζει το παιχνίδι του "αναγκαίου συμμάχου" αυτή τη φορά με αφορμή τους τζιχαντιστες. Και φαίνεται ότι το παίζει καλά. Οι αμερικανοί την χαϊδέυουν ,τοNATO συνιστά …αυτοσυγκράτηση και στην Ελλάδα!!!

Καιρός λοιπόν όχι να παίξουμε, αλλά να αναδείξουμε όπως πρέπει κι εμείς τον ρόλο του χρήσιμου συμμάχου. Μπορεί να μην στέλνουμε μεραρχίες στο Αφγανιστά και στο Ιράκ αλλά ότι ,μα ότι κι αν συμβεί στην γειτονιά η Σούδα είναι η πρώτη βάση που ενεργοποιειται. Χωρίς αυτή όλα θα ήταν πιο δύσκολα για οποιαδήποτε επιχείρηση. Γι΄ αυτό στις δύο τελευταίες επισκέψεις Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο οι ανακοινώσεις εξέφραζαν “ευγνωμοσύνη”. 

Επιπλέον κανείς δεν επιθυμεί να ανάψει άλλη φωτιά στην περιοχή και ειδικά στο Αιγαίο. 
Πρώτοι εμείς αλλά κάποιος θα πρέπει επιτελους να τραβήξει κανονικά το αυτί του εμπρηστή που δεν είναι άλλος από την Τουρκία.

Ας πάψουμε λοιπόν να είμαστε “βολικοί” με τους συμμάχους και ας απαιτήσουμε με ένταση και επιμονή να πάρουν θέση και μέτρα κατά της Άγκυρας. Δεν μπορεί ο Γενικός Γραμματέας τουNATO να τηρεί …ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος και να ζητά και από τους δύο αυτοσυγκράτηση! 

Ο νέος ΥΕΘΑ ,ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε το πρωί , ότι τον ξύπνησαν στις τρεις το πρωί για να τον ενημερώσουν για την τουρκική πρόκληση. Ως πρώτο μέτρο ας αρχίσει να ξυπνά κι εκείνος τον κ.Στόλντεμπεργκ για να του ζητά να κάνουν μαζί …ασκήσεις αυτοσυγκράτησης.Και να του επισημαίνει ότι στο Αιγαίο όλα κρέμονται σε μια λεπτή κλωστή αν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια απαράδεκτη τακτική.

onalert