18.11.14

Α.Τσελέντης: "Πιθανός ένας μεγαλύτερος σεισμός στον Ευβοϊκό - Nα είμαστε σε επιφυλακή"

Δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης όπως δήλωσε σήμερα το πρωί.
Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα  είναι μεγάλης σεισμικότητας.
Πάντως ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.
«Η περιοχή έχει πολύ μεγάλο δυναμικό και η μετασεισμική ακολουθία δεν με ικανοποιεί» τόνισε ο κ. Τσελέντης μιλώντας στον ΑΝΤ1, και ανέφερε πως θα πρέπει «να καταγράψουμε πολλούς μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ για να πούμε με περισσότερη βεβαιότητα πως όντως η διπλή δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ήταν η κύρια».
«Το γεγονός πως δεν πρόκειται ακριβώς για το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά για άλλο μικρότερο, που βρίσκεται ανατολικότερα, μας καθησυχάζει λίγο, αλλά δεν σημαίνει 100% πως το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή να ενεργοποιήσει γειτονικά ρήγματα» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.
«Να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί τις επόμενες μέρες», ζήτησε από όλους ο κ. Τσελέντης και απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής επεσήμανε πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: «Να αποφύγουν τα παλιά σπίτια για 1-2 μέρες και να ακούν μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου».
Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος.
Πάντως ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σε νεότερες δηλώσεις του το πρωί, είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1894, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες σε 700 με 800 χρόνια μπορεί να δώσει έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό.
defencenet.gr