20.11.14

Τακτικός αιφνιδιασμός από Ρωσία: Μετακίνησε MiG-31 από την κεντρική Σιβηρία σε βάση 24 χλμ. από τα σύνορα με την Α. Ουκρανία!

ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΑΝΑΧΑΙΤΣΙΤΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΤΟΙΚΑ READINESS

Τα ταχύτερο αναχαιτιστικό του κόσμου, το μαχητικό MiG-31 Foxhound αποφάσισε να αναπτύξει η Ρωσία σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της με την Ουκρανία, σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα σχετικές πληροφορίες από ουκρανικές και ρωσικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτές άγνωστος αριθμός αεροσκαφών αναπτύχθηκε πρόσφατα από την αεροπορική βάση Perm η οποία βρίσκεται στην κεντρική Σιβηρία 1.170 χλμ. ανατολικά της Μόσχας στην αεροπορική βάση  Millerovo στην επαρχία Rostovβάση που απέχει μόλις 24 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία!
Πολλοί χαρακτηρίζουν την εντυπωσιακή αυτή τόσο από άποψη απόστασης όσο και από άποψη αεροσκαφών μεταστάθμευση ως απόφαση της Μόσχας για απόλυτο έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από την Α. Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα πάνω από τις αυτόνομες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.
Το MiG-31 το οποίο είναι η διθέσια εξέλιξη του αεροσκάφους «θρύλου» του «ψυχρού πολέμου» του MiG-25 Foxbat το οποίο είχε σχεδιαστεί αρχικά για την αναχαίτιση των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52H αλλά κυριότερα του B-1B Lancer.
Παλαιότερο από τα MiG-29 και MiG-27 εντούτοις το αεροσκάφος διαθέτει ραντάρ με ικανότητες κατόπτευσης και βολής (look-down shoot-down) έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά πτήσης σε χαμηλά ύψη ενώ ταυτόχρονα μπορεί να πετάξει με ταχύτητα 2,83 mach έχοντας εμβέλεια 1.450 χλμ.
Αν και η παραγωγή του αεροσκάφους τερματίστηκε στις αρχές του 1990 τα σχέδια της ρωσικής Αεροπορίας μέσω διαρκών αναβαθμίσεων πρόκειται να το κρατήσουν στην πρώτη γραμμή μέχρι το 2028-2030. Ταυτόχρονα στα σχέδια της ρωσικής Αεροπορίας είναι η ανάπτυξη των αεροσκαφών και στην αεροπορική βάση Tiksi στις ακτές του αρκτικού Ωκεανού.
Η φιλοσοφία του αεροσκάφους διαφέρει κατά πολύ από τα αεροσκάφη της Δύσης.
Στο MiG-31ΒΜ η έμφαση έχει δοθεί στα μεγέθη κάθε είδους. Για παράδειγμα το ραντάρ του αεροσκάφους το οποίο χαρακτηρίζεται ως παθητικής διάταξης φάσης (PESA) το Zaslon S-800 έχει μέγιστη εμβέλεια αποκάλυψης στόχων τα 200 χλμ. μπορεί να παρακολουθεί μέχρι24  στόχους και να προσβάλλει ταυτόχρονα 8 από αυτούς ταυτόχρονα εκτοξεύοντας ισάριθμα  βλήματα Vympel R-33 από απόσταση 120 χλμ., ενώ το αεροσκάφος διαθέτει και σύστημα IRST με το οποίο μπορεί να παρακολουθεί παθητικά εναέριους στόχους σε αποστάσεις της τάξης των 60 χλμ..
Το Foxhound  μπορεί να επιχειρεί με το ιπτάμενο ραντάρ A-50 AEW και μέσω ασφαλούς ζεύξης δεδομένων να δέχεται δεδομένα στοχοποίησης, ενώ την ίδια δυνατότητα έχουν και μέχρι τέσσερα MiG-31 μεταξύ τους.
Οιμ κινητήρες του αεροσκάφους είναι δύο θηριώδεις  Soloviev D-30F6 οι οποίοι αποδίδουν μέγιστη ώση 34.172 λιβρών ο καθένας ικανοί να εκτοξεύουν το αεροσκάφος μέχρι και τα 20.000 μέτρα ύψος και με ταχύτητα 2,83 mach ή 1,2 mach σε χαμηλό ύψος.
Η σημασία της αποστολής των MiG-31 στην περιοχή είναι σημαντική καθώς θεωρείται υψηλή καθώς πρόκειται για ένα αεροσκάφος μη ανασχέσιμο από τα F-16 και τα F-18 του ΝΑΤΟ αλλά και τα υπόλοιπα μαχητικά που σταθμεύουν σε Εσθονία και Λετονία. Ένα ζεύγος MiG-31BM θα μπορεί να πετά σε τέτοιο ύψος και με τέτοιες ταχύτητες που θα αδύνατο να αναχαιτιστεί από τα άλλα μαχητικά ελέγχοντας ταυτόχρονα το σύνολο του εναέριου χώρου που αυτά θα κινούνται έχοντας το τακτικό πλεονέκτημα.
Είναι μια τακτική που η Δύση γενικότερα δεν έδωσε προσοχή θεωρώντας πως η ευελιξία είναι το κλειδί στις αερομαχίες, όπως τώρα θεωρεί πως η τεχνολογία stealth είναι η νέα πανάκεια στην εναέρια αναμέτρηση.
defencenet.gr