4.11.14

«Κόκκινη γραμμή» από Iskander και S-300 στη μεθόριο Ντόνετσκ – Ρωσίας


Συγκεντρώσεις ρωσικών δυνάμεων στη μεθόριο της Ρωσίας με τη Δημοκρατία του Ντόνετσκ βλέπουν διεθνή ΜΜΕ.
Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην «περίμετρο» της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται δυνάμεις Ρώσων στρατιωτών ενώ για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν στην περιοχή τακτικά βαλλιστικά βλήματαIskander.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι οποίες αναδημοσιεύονται και από τον πολωνικό Τύπο τουλάχιστον 6 αυτοκινούμενοι εκτοξευτές έκαναν την εμφάνισή τους με την τις απαραίτητες μονάδες συνοδείας και υποστήριξης.
Είναι η πρώτη φορά που τακτικά βλήματα 9K720 Iskander κάνουν την εμφάνισή τους τόσο κοντά στην μεθόριο με τις αυτόνομες δημοκρατίες της Α. Ουκρανίας
Παράλληλα άλλες αναφορές κάνουν λόγο για άφιξη συστημάτων S-300 στην πόλη Shakhtarsk της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί, αναγκάζοντας το Κίεβο να προχωρήσει σε έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας την Τρίτη το απόγευμα.
Σε μια πρόχειρη εκτίμηση αναφέρεται πως οι συγκεντρωμένοι Ρώσοι στρατιώτες στη μεθοριακή γραμμή ανέρχονται στους 25.000 ενώ η δύναμη συμπληρώνεται από 100 άρματα μάχης, χωρίς να υπολογίζονται τα ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ.
Όπως αναφέρει το ρωσικό RT έχει ζητηθεί από το αμερικανικό Πεντάγωνο α ενισχύσει τις δυνάμεις του στην Α. Ευρώπη πέρα των 750 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται ήδη στην Πολωνία, των 20 αρμάτων M1A1 και των 33 Μ2 Bradley που έχουν αναπτυχθεί στις Βαλτικές δημοκρατίες, αλλά και των 300 ατόμων και 12 μαχητικών F-16 της USAF που βρίσκονται επίσης στην Πολωνία.
Ο Αμερικανός πτέραρχος Philip Breedlove ο ανώτατος Διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για ενισχύσεις δυνάμεων δήλωσε τη Δευτέρα:«Εξαιτίας της αυξημένης πίεσης που νιώθουμε στην Α. Ευρώπη σήμερα και εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνουμε για το αίσθημα ασφάλειας των χωρών της περιοχής έχουμε ζητήσει την παρουσία δυνάμεων στο πλαίσιο των μετασταθμεύσεων που αυτές πραγματοποιούν»   
Η εμφάνιση των ρωσικών βαλλιστικών βλημάτων αλλά και των αντιαεροπορικών S-300 δεν μπορεί να είναι άσχετη και με τις ασκήσεις που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ στην Α. Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα δυνάμεις από εννέα χώρες συμμετέχουν σε μεγάλη άσκηση που πραγματοποιείται στη Λιθουανία και θα διαρκέσει δύο, περίπου, εβδομάδες. Συνολικά 2.500 στρατιώτες από τον Καναδά, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ συμμετέχουν σε αυτή, η οποία ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 14 του μηνός.
Η άσκηση θα διεξαχθεί στις περιοχές του Παμπράντε και της Ρούκλα. Μετά την άσκηση ένας ουγγρικός λόχος θα παραμείνει στη Λιθουανία, μέχρι το τέλος του έτους, εντασσόμενος σε ένα ΝΑΤΟϊκό τάγμα, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα Λιθουανούς και Αμερικανούς στρατιώτες.
Και η άσκηση αυτή, όπως και όλες οι παρόμοιες που διεξάγει τελευταία το ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές χώρες, γίνονται για προβολή Νατοϊκής ισχύος κύρια για τον καθησυχασμό των μουδιασμένων συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Βαλτική και της Πολωνίας.
 defencenet.gr