9.11.14

Η απόρρητη εισήγηση στον Τσίπρα να προτείνει τον Καραμανλή για την Προεδρία

Μια απόρρητη εισήγηση για την πολιτική συγκατοίκηση που θα επέτρεπε σε μια αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσει τις ανησυχίες που υπάρχουν για το πώς θα ασκήσει την εξουσία, και την ίδια στιγμή να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή… ανοχή της κοινωνίας, έχει στα χέρια του τις τελευταίες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Υστερόγραφων”, η πρόταση αφορά την προοπτική να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής, μια υπερβατική κίνηση που θα συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνται, πιθανολογείται ότι θα έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση εντός του Κοινοβουλίου, και θα δείξει με το “καλημέρα” ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να καταφύγει σε… επικίνδυνα μονοπάτια.

Η εξίσωση φυσικά έχει την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα συναινέσει σε μια τέτοια προοπτική ο Κώστας Καραμανλής, κάτι που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει στη δεδομένη συγκυρία.
Το βέβαιο είναι ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις του Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικές, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός και επί 12 1/2 χρόνια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει εκτιμήσει και το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έχει μιλήσει ποτέ δημοσίως εναντίον του με αρνητικά λόγια, ούτε του έχει ασκήσει “βρώμικη κριτική”.
Άνθρωποι του περιβάλλοντος του Κώστα Καραμανλή μάλιστα κάνουν την… αντιδιαστολή με υπουργούς των κυβερνήσεων Σαμαρά μετά το 2012 όπως τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά ακόμη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που δεν απέφυγαν τον πειρασμό να αφήσουν αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού για την περίοδο διακυβέρνησης του τόπου από το 2004 μέχρι το 2009.
Μια ενδεχόμενη εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα θύμιζε εν πολλοίς τη συγκατοίκηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μετά την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, τότε που ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας λειτούργησε ως “ασφαλιστική δικλείδα” για τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ.