12.11.14

Η ΑΟΖ, οι απειλές πολέμου από την Τουρκία και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα


Οι ψύχραιμες φωνές κατά την διάρκεια αυτού που ονομάσαμε “ελληνοτουρκική κρίση” τις τελευταίες ημέρες, δεν ήταν πολλές αλλά τελικά επικράτησαν. Ένας απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ ,υποναύαρχος ε.α ,με κύρος στους εν ενεργεία αξιωματικός, έγραψε ένα κείμενο με το οποίο πολλά πράγματα μπαίνουν στην θέση του. Ο Στέλιος Φενέκος ,γνωστός στους αναγνώστες του Onalert.gr γράφει:


Ας προσπαθήσουμε να εξετάσουμε με ψυχραιμία τα γεγονότα που εξελίσσονται σε σχέση με τηνΑΟΖ της Κύπρου και τις Τουρκικές προκλήσεις.



1. Η αδιαμφισβήτητα ισχυρότερη ζώνη κυριαρχίας στη θάλασσα είναι τα χωρικά ύδατα. Στη συνέχεια έρχεται η υφαλοκρηπίδα, η οποία στο διεθνές δίκαιο είναι πιο ισχυρή έννοια από την ΑΟΖ. 

2. Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και δεν διακηρύσσει την υφαλοκρηπίδα της είναι η απειλή πολέμου από τη Τουρκία. Όμως η Τουρκία αξιοποιώντας στο έπακρο την απειλή αυτή, έχει μεταθέσει την αντιπαράθεση στο επίπεδο της ΑΟΖ, όπου ελπίζει ότι θα βρει ισχυρότερα γι’ αυτήν διεθνολογικά επιχειρήματα και κάποιο είδος διαπραγμάτευσης, διεθνούς διαιτησίας ή και σιβυλλικών δηλώσεων διεθνών παραγόντων που θα αποδυναμώνουν είτε θα παγώνουν τις Ελληνικές ενέργειες ή θα αναγνωρίζουν και στη Τουρκική πλευρά δικαιώματα. 

3. Προσωπικά πάντα υποστήριζα και υποστηρίζω τη λύση της επέκτασης των χωρικών υδάτων και της διακήρυξης υφαλοκρηπίδας.

4. Η Ελλάδα και Κύπρος επέλεξαν να ακολουθήσουν τη στρατηγική της εγκαθίδρυσης ΑΟΖ και όχι της διεύρυνσης των χωρικών υδάτων και της διακήρυξης υφαλοκρηπίδας. Η επιτυχία όμως της στρατηγικής αυτής, βασίζεται και στην υποστήριξη των γειτνιαζόντων κρατών ανάλογα με τη περιοχή, όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Τουρκία κλπ.

5. Συνεπώς είναι κρισιμότατες οι διπλωματικές ενέργειες και οι συμμαχίες που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν. Η αποτελεσματικότητά τους θα αποδειχθεί στη πράξη.

6. Οι υπερφίαλες ρητορικές, οι άναρθρες κραυγές και οι προσφυγές σε διεθνείς οργανισμούς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, θα πρέπει να αποφεύγονται. Η διακοπή των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι το μόνο σίγουρο μέτρο που μπορούν να υλοποιήσουν αποτελεσματικά από μόνες τους η Ελληνική και η Κυπριακή πλευρά, αλλά αυτό όπως φαίνεται ελάχιστα ενδιαφέρει τη Τουρκική πλευρά. Η οποιαδήποτε αποτελεσματικότητα όλων των άλλων μέτρων θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς ισορροπίες που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή και από τα ανταλλάγματα που θα διεκδικηθούν από τη Τουρκία και θα εκχωρηθούν άμεσα ή έμμεσα.

7. Η έξοδος του ερευνητικού σκάφους ήταν αναμενόμενη και παρά το γεγονός ότι παραβιάζει με την έρευνά του την Κυπριακή ΑΟΖ, εν τούτοις ελάχιστα μπορούν να γίνουν με ειρηνικό τρόπο, πλην κάποιων επίσημων διαμαρτυριών. Η οιαδήποτε προσφυγή προς διεθνή όργανα όμως, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πολύ καλά ως προς την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει, σε σχέση με το μείζον γεωπολιτικό περιβάλλον και τις ισορροπίες που έχουν αναπτυχθεί.

8. Η πραγματοποίηση της άσκησης από τα Τουρκικά πλοία μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου, πλην της προκλητικότητας και των προβλημάτων που δημιουργεί λόγω των επικαλυπτόμενων τομέων που δεσμεύθηκαν για την ασφαλή ναυσιπλοϊα, δεν είναι κάτι που πρέπει να μας τρομάζει ώστε να πέσουμε στη παγίδα μίας στρατιωτικής κλιμάκωσης. Απαιτείται όμως η κατάλληλη τεχνοκρατική διαχείριση του θέματος, με ενέργειες προς τους σχετικούς για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας διεθνείς οργανισμούς.

9. Συνεπώς, οι διπλωματικές ενέργειες και οι συμμαχίες για την εγκαθίδρυση της ΑΟΖ θα πρέπει να συνεχισθούν με υπομονή, εμμονή, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα, από τη στιγμή που επελέγη αυτή η στρατηγική.

10. Η Κύπρος δεν θα πρέπει να χάσει το κύριο στόχο της, που είναι η συνέχιση των γεωτρήσεων και η τελική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Δεν πρέπει να πέσει στη παγίδα και να επιτρέψει σε άλλους τριτογενείς παράγοντες και σε επιπόλαιες, υπερφίαλες και ανορθολογικές συμπεριφορές να την βγάλουν εκτός προγράμματος. 

11. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα πρέπει να πέσουμε στη παγίδα της στρατιωτικής κλιμάκωσης, ούτε να μεταφέρουμε το πρόβλημα στο Αιγαίο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις τουρκικές ενέργειες και να τις καταγράφουμε.
Είναι αναγκαίο όμως να προετοιμάζουμε με ψυχραιμία και διακριτικότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις μας για πιθανή κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας.

12. Η ρητορική του Τούρκου Α/ΓΕΝ για τους κανόνες εμπλοκής, πλην του ψυχολογικού αποτελέσματος που επιδιώκει, πρωτίστως για εσωτερική κατανάλωση και δευτερευόντως για επίδειξη αποφασιστικότητας προς εμάς, δεν μας λέει κάτι καινούριο, αφού κανόνες εμπλοκής πάντα υπάρχουν σε όλα τα πολεμικά πλοία που επιχειρούν και σε περιόδους εντάσεως και ασκήσεων.

13. Ταυτόχρονα η καλή προετοιμασία των επιχειρημάτων μας και η δημιουργία διεθνών ερεισμάτων είναι πολύ σημαντική προς όφελος των διπλωματικών προσπαθειών που απαιτούνται με ψυχραιμία στο διεθνές περιβάλλον