22.11.14

Ιαπωνία: Εγκλωβισμένοι και τραυματίες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τη νομαρχία Ναγκάνο, στη βορειοκεντρική Ιαπωνία, ταρακουνώντας μια μεγάλη περιοχή για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας και μαρτυρίες που μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. 

Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε στις 22.08 ώρα Ιαπωνίας (15.08 ώρα Ελλάδας) και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα, προκάλεσε διακοπές στην ηλεκτροδότηση και ματαίωση των δρομολογίων σε ένα τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προειδοποίηση για εκδήλωση τσουνάμι.


Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή έως την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων.

Ορισμένοι πολίτες ανέφεραν ότι αντικείμενα έπεσαν, όμως προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί καμία σημαντική ζημιά ούτε κάποιος τραυματισμός. 

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK διέκοψε αμέσως το πρόγραμμά του προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για την κατάσταση.

Σύμφωνα με την εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), που εκμεταλλεύεται έναν πυρηνικό σταθμό, σε κοντινή απόσταση, στο Κασιουαζάκι- Καρίουα στη γειτονική περιφέρεια Νιιγκάτα, διεξάγονται έλεγχοι, όμως οι επτά αντιδραστήρες του σταθμού βρίσκονται εκτός λειτουργίας. 




Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια των σπιτιών τους στην κεντρική Ιαπωνία, τα οποία κατέρρευσαν από τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο, όπως μετέδωσε η δημόσια ιαπωνική τηλεόραση NHK.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την εκδήλωση σεισμικών κυμάτων ή τσουνάμι, μετά τη σεισμική δόνηση η οποία έγινε αισθητή στο Τόκιο, σε απόσταση 180 χλμ. από το επίκεντρο.


Σύμφωνα με το NHK, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε κατοικίες που κατέρρευσαν στο χωριό Χακούμπα, ένα θέρετρο για σκι στη νομαρχία Ναγκάνο, αλλά ο ένας διασώθηκε και καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωση και των υπολοίπων.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες πως τουλάχιστον 10 πολίτες έχουν τραυματιστεί. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μια ομάδα του στρατού εστάλη στην περιοχή σε ρόλο εμπροσθοφυλακής, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή μονάδες των ένοπλων δυνάμεων.

Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας στην περιοχή ανεστάλησαν προσωρινά, αλλά επαναλήφθηκαν λίγη ώρα αργότερα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Δεν αναφέρθηκε καμιά δυσλειτουργία ή κάποιο άλλο πρόβλημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Κασιβαζάκι Καρίβα της Tokyo Electric Power Co (TEPCO), που βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της μονάδας.

Πρόσθεσε ότι γίνονται έλεγχοι στις εγκαταστάσεις, όπου όλοι οι αντιδραστήρες παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

zougla.gr