2.11.14

Ενεργοποίηση ΗΠΑ και "μασάζ" στον Ερντογάν για να "ηρεμήσει" - Τι θα του δώσουν;


Οι ΗΠΑ δείχνουν να ενεργοποιούνται στο τρίγωνο της έντασης μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου . Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα συνατήσει στις 20 Νοεμβρίου στην Άγκυρα τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Νούμερο ένα θέμα να γεφυρωθούν οι διαφορέςΗΠΑ - Τουρκίας σχετικά με την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους» . Και δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό να πιέσει τον Ερντογάν να ρίξει τους τόνους στο Αιγαίο και στην Κύπρο. 




Και βέβαια το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι πως θα το καταφέρει. Ικανοποιώντας ποια “αιτήματα” Ερντογάν.


Την Παρασκευή ο Μπάϊντεν είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο εξέφρασε “τις ανησυχίες του για τις εντάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ σέβονται την κυριαρχία της Κύπρου και το δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους εντός της ΑΟΖ της σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο”. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εντάσεις θα αποκλιμακωθούν μέσω των συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών .

Η ενεργοποίηση Μπάιντεν είναι απόρροια και της πίεσης του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον,λένε οι πληροφορίες.

Όμως με ευχές η τουρκική προκλητικότητα δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ ρωτήθηκε γιατί ενώ τον Αύγουστο ο Τζον Κέρι ζήτησε από την Κίνα να σταματήσει ανάλογες προκλήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τώρα οι ΗΠΑδεν κάνουν το ίδιο για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο. Η απάντηση δεν πρέπει να μας ικανοποιεί: η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι «κάθε περιοχή, κάθε σύρραξη και κάθε χώρα είναι διαφορετικές».

Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη στάση της Αγκυρας, στο θέμα των τζιχαντιστών αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν σκοπό να αντιπαρατεθούν μαζί της. Προς το παρόν τουλάχιστον.
onalert