7.11.14

Αλβανία: Μεταξύ άλλων να’ σου ένα τουρκικό υποβρύχιο…

TCG Sakarya (S354) (Σακαράκα...)

Περίεργα είναι τα επιμέρους στοιχεία που βρίσκει κάθε ενδιαφερόμενος για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την αναβίωση του εφιάλτη των συγκρούσεων, με αφορμή την αξιοποίηση της συγκυρίας από αλβανικούς «κύκλους» οι οποίοι φαίνεται να έχουν κρίνει, για κάποιους λόγους, με κάποια κίνητρα – αφορμές, ότι η ώρα για να γίνει το επόμενο μικρό ή μεγαλύτερο βήμα στο «όραμα» της Μεγάλης Αλβανίας έχει έρθει.






 Η προβοκάτσια στο σερβικό ποδοσφαιρικό γήπεδο, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον αδερφό του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, έδειξε ότι κάτι περίεργο έχει αρχίσει να συμβαίνει στα πολύπαθα Βαλκάνια. Ο Αλβανός πρωθυπουργός επανήλθε προ δυο ημερών και σε δηλώσεις που αποτυπώνονται από το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», φρόντισε να υπενθυμίσει τις «στρατηγικές σχέσεις»ανάμεσα στα Τίρανα και την Άγκυρα.


Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, ένα τουρκικό υποβρύχιο, το TCG Sakarya (S354), όπως πληροφορούμαστε, με κάθε μυστικότητα κινείται κοντά στα ελληνικά νησιά του Ιονίου και οδεύει για το Δυρράχιο, προφανώς για να προσφέρει στα στελέχη του ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο. Δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι παρά τα μέτρα ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να μην εντοπιστεί και να αιφνιδιάσει το ελληνικό Επιτελείο, εμφανιζόμενο ξαφνικά στην Αλβανία, κατά την επιστροφή του από την Ισπανία όπου είχε βρεθεί τις προηγούμενες μέρες, η ελληνική πλευρά γνώριζε κάθε στιγμή που βρισκόταν… και εξακολουθεί.
Η σκέψη διαφόρων αναλυτών είναι απλή. Έχοντας ανοίξει το «παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειογια τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η Τουρκία φροντίζει ώστε να προκαλέσει «πονοκεφάλους» στους Έλληνες στρατηγούς, διαβιβάζοντας ταυτόχρονα το μήνυμα, ότι τμήμα των δυνάμεων της πατρίδας μας, θα πρέπει να ασχοληθεί και με το Ιόνιο, όχι μόνο με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεσμεύοντας πολύτιμες δυνάμεις. Η ίδια πρακτική ακολουθείται γενικότερα στην περιφέρεια της Ελλάδας, ώστε να αυξηθούν τα προβλήματα ασφαλείας και να δημιουργηθεί η αίσθηση από βορά κινδύνου
Λογική, καταρχήν, σκέψη, είναι όμως κάποια πράγματα που δε φαίνεται να ξέρουν αρκετά καλά οι Τούρκοι! Κι εμείς δεν πρόκειται να τους τα πούμε! Επεκτείνοντας όμως τον συλλογισμό, να θυμίσουμε μήπως και την προσπάθεια τουρκικής εταιρίας να εξαγοράσει τον εν λόγω λιμένα του Δυρραχίου; Ο οποίος με τη σειρά του, προφανώς αν η εταιρία κάποια στιγμή τα καταφέρει (μήπως δεν τα βρίσκουν… στο οικονομικό!) θα κρατάει τα «κλειδιά» του εμπορίου στη βαλκανική «ενδοχώρα».
Ένας λιμένας που θα διασυνδεθεί με αυτοκινητόδρομο με το Κοσσυφοπέδιο, επιτρέποντας πλήρη έλεγχο επί του τι μπαίνει και τι βγαίνει στη χώρα και τι διακινείται στην ευρύτερη περιοχή, από τα πιο απλά, μέχρι… ναρκωτικά και όπλα, εάν θέλουμε να προχωρήσουμε κάνοντας προέκταση της φαντασίας μας.
Σε κάθε περίπτωση, πολλά πράγματα «ξεπήδησαν» στην επικαιρότητα σχεδόν ταυτόχρονα και από το πουθενά, οπότε το να εξετάσει κανείς εάν υπάρχει συσχέτιση, είναι και λογικό και απολύτως απαραίτητο.
Προς το παρόν, καλή διαμονή στο πλήρωμα του τουρκικού υποβρυχίου και να μην ανησυχούν,αφού οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχοντας συναίσθηση της απόστασής του από την πατρίδα του, το παρακολουθούν στενά για να δημιουργήσουν στο πλήρωμά του αίσθημα ασφαλείας ότι υπάρχουν κάποιοι που είναι έτοιμοι να προστρέξουν ασχέτως του τι θα χρειαστεί! Κούφια η ώρα που τ’ ακούει!
defence-point