13.11.14

Ανάφλεξη στην Ουκρανία λόγω ΝΑΤΟ - Η Μόσχα ενισχύει τα στρατεύματα της στην Κριμαία

Ανάφλεξη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας προκαλεί η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ με ανάπτυξη δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και σε γειτονικές χώρες όπως η Λιθουανία, στο πλαίσιο δήθεν ασκήσεων. Η Ρωσία έθεσε υψίστη ετοιμότητα τα στρατεύματα της στη νότια περιοχή και ενισχύει τις δυνάμεις της, αεροπορικές και χερσαίες στην Κριμαία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η ανάλυση των πιθανών εξελίξεων στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσίας, παραμένει επικίνδυνη για πολλούς λόγους. «Για αυτόν τον λόγο τα στρατεύματα στην Νότια  στρατιωτική περιοχή, βρίσκονται σε υψίστη ετοιμότητα, με σκοπό να εξασφαλίσουν  την  στρατιωτική ασφάλεια της χώρας και των συμμάχων της στη νοτιο-δυτική στρατηγική κατεύθυνση», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.
Μάλιστα χθες, έγινε και συνεδρίαση του συμβουλίου αρχηγών των ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων, στο υπουργείο Άμυνας και αποφασίστηκε η ενίσχυση  με στρατιωτικούς σχηματισμούς, εξοπλισμό και μέσα της περιοχής της Κριμαίας.
Σημειώνεται πώς ήδη η Μόσχα έχει αποστείλει μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και χερσαίες δυνάμεις στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της στη Ρωσία.
«Η στρατιωτική-πολιτική κατάσταση στο νότιο-δυτική κατεύθυνση παραμένει δύσκολη, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και της έντονης στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ. Υπό αυτές τις συνθήκες, μια από τις προτεραιότητες είναι η ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Ήδη, τα τελευταία 24ωρα το καθεστώς του Κιέβου έχει δώσει εντολή και πραγματοποιούνται επιθέσεις σε βάρος ρωσόφωνων στη νοτιοανατολική, ενώ το ΝΑΤΟ μαζεύει δυνάμεις στη γύρω περιοχή προκαλώντας την έντονη ενόχληση της Μόσχας.
Το σύγχρονο αμερικανικό αντιτορπιλικό κλάσεως «Arleigh Burke», USS «Ross» εισήλθε  στην Μαύρη Θάλασσα πριν δύο ημέρες. Η αμερικανική μονάδα επιφανείας ανήκει στην δύναμη του έκτου στόλου των ΗΠΑ, και εισήλθε στην Μαύρη Θάλασσα για την υλοποίηση συγκεκριμένης αποστολής. Οι Ρώσοι πάντως φέρονται να έχουν στοχοποιήσει το συγκεκριμένο σκάφος και παρακολουθούν τις κινήσεις του.
Σημειώνεται πώς τα πλοία κλάσης «Arleigh Burke», φέρουν το σύστημα αεράμυνας AEGIS, με ραντάρ παθητικής διάταξης τύπου SPY-1D. Από τους κάθετους εκτοξευτές (VLS) Mk41 90 θέσεων με την δυνατότητα εκτόξευσης μεγάλης ποικιλίας βλημάτων, όπως RIM-66M Standard, Tomahawk, κάθετα εκτοξευόμενοι ASROC (VLA) και ESSM.
Η δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας πάντως τη δεδομένη στιγμή, όπως άλλωστε και τα δημοσιεύματα περί κινήσεων ρωσικών στρατευμάτων σε ΜΜΕ της Δύσης μόνο τυχαία είναι.Καταγράφεται μεγάλη κινητοποίηση στη ευρύτερη περιοχή, από Νατοϊκές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένης και της νατοϊκής άσκησης στην Λιθουανία, ενώ κινητοποίηση από πλευράς της Δύσης υπάρχει και στην περιοχή της Υπερδνειστερίας.
Οι Ρώσοι πάντως δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν απειλητικές κινήσεις σε βάρος των συμφερόντων τους στην περιοχή και το ξεκαθαρίζουν αυτό με τον πιο σαφή τρόπο.
defencenet.gr