3.11.14

Κάλπες μέσα στα χιόνια ή θα περιμένουν τον "χείμαρρο" του Α.Τσίπρα το Μάρτιο;


Ο ΒΑΡΥΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σε κλίμα που «μυρίζει» εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη καθώς βλέπει να έρχεται ένας πολύ βαρύς πολιτικός χειμώνας λόγω των δυσμενών κυρίως εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας και έχει να επιλέξει ανάμεσα στο να στήσει κάλπες μέσα στα… χιόνια ή να περιμένει την άνοιξη που θα την οδηγήσει στη συντριβή με το ΣΥΡΙΖΑ να χτυπά ακόμη και αυτοδυναμία.

Η πολιτική ατζέντα σήμερα είναι πολύ κρίσιμη για τις εξελίξεις στο επίπεδο αυτό και ξεκινά με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τι θα ζητήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κάρολο Παπούλια; Θα ζητήσει αυτό που φημολογείται, δηλαδή, να σταματήσει να υπογράφει διατάγματα μέχρι τις εκλογές για να μην δεσμευτεί περαιτέρω η χώρα και υποθηκευτεί περισσότερο το μέλλον των Ελλήνων; Η κίνηση αυτή θα δώσει σίγουρα πόντους στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός, η συνάντηση του οποίου θα ακολουθήσει στις 5:30 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Παπούλια ποιο ακριβώς θέμα θα θέσει; Ότι η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενεργήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δηλαδή να υπογράφει ότι αποφασίζει η κυβέρνηση με την τρόικα για να μην διαταραχθεί το κλίμα και υπάρξει ανωμαλία όπως υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος;
Ή μήπως ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ενδεχόμενο πρόωρης παραίτησης του από το αξίωμα κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία προσφυγής στις κάλπες; Τα ερωτήματα όλα αυτά θα έχουν απαντηθεί μέχρι το βράδυ σήμερα.
Πηγές από το Προεδρικό Μέγαρο ανέφεραν πάντως πώς ο κ. Παπούλιας θα ζητήσει από τους κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα να συμφωνήσουν μεταξύ τους στο πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων και ότι του ζητηθεί να πράξει θα το πράξει. Είναι διατεθειμένος να διευκολύνει τις κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο ακόμη και αν του ζητηθεί από τον κ. Σαμαρά να παραιτηθεί νωρίτερα και έτσι να δρομολογηθεί η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του μέσα στο προσεχές διάστημα και όχι στις 9 Φεβρουαρίου που λήγει η θητεία του.
Όλα εξαρτώνται από την απόφαση του κ. Σαμαρά για το πώς θέλει να κινηθεί και αυτό είναι που αυξάνει τις πιθανότητας να στηθούν κάλπες μέσα στο χειμώνα. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχει μπροστά της ανυπέρβλητα προβλήματα.
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα σε καμία περίπτωση δεν εξελίσσεται όπως την περίμενε, καθώς οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα, με μειώσεις μισθών από τις αρχές του νέου έτους, εφαρμογή της συμφωνίας για 6.500 απολύσεις, άνοιγμα του ασφαλιστικού και πολλά άλλα. Το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο έχει ναυαγήσει και επικοινωνιακά, καθώς το Βερολίνο και οι αγορές δεν θέλουν ούτε καν να το ακούσουν.
Και πέραν αυτού μπήκε και ο χειμώνας που οι προβλέψεις τον θέλουν να είναι πολύ βαρύς, με θερμοκρασίες σε χαμηλά δεκαετίας τουλάχιστον. Τι σημαίνει αυτό; Ο κόσμος θα παγώσει καθώς δεν θα μπορεί να βάλει πετρέλαιο και άνθρωποι θα πεθαίνουν μη μπορώντας να ζεσταθούν ή θα καίγονται ζωντανοί από τα μαγγάλια, τα τζάκια και τις ξυλόσομπες.
Επίσης μια οικονομική επιπλέον επιβάρυνση της τάξεως του 10% στο κόστος διαβίωσης για κοινόχρηστα, ηλεκτρινό και καύσιμα. Υπάρχει δε και το ενδεχόμενο οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της ενέργειας που είναι ρευστές να προκαλέσουν και αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου που αποτελεί μία εναλλακτική λύση για τη θέρμανση των Ελλήνων.   
Όλα αυτά λοιπόν συνιστούν ένα εφιαλτικό σενάριο για την κυβέρνηση γιατί απλά είναι πραγματικά δεδομένα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Ας μην ξεχνάμε πώς και το 2004 παρ’ ότι οι συνθήκες ήταν πολύ πιο καλές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνετρίβη μετά από έναν χειμώνα στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.
Πέραν αυτών που σαφώς επηρεάζουν το πολιτικό κλίμα δυσμενώς για την κυβέρνηση, ο Α. Σαμαράς δεν μπορεί να μαζέψει ούτε με «σφαίρες» τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η τελευταία του προσπάθεια ήταν μήπως και καταφέρει να πείσει τον Κώστα Καραμανλή για να προσεγγίσει την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. (11+1 ο Νίκος Νικολόπουλος) και κάποιους από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά βρήκε… τοίχο.
Το συμπέρασμα είναι πώς ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση έχει να επιλέξει είτε σε εκλογές τώρα είτε τον προσεχή Μάρτιο. Στη δεύτερη περίπτωση είναι βέβαιη η κατάρρευση της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ να έχει διαφορά με διψήφιο αριθμό και να πηγαίνει φούλ για αυτοδυναμία.
Αν θελήσει να αποτρέψει αυτό (δεν βλέπουμε το λόγο που ο κ. Σαμαράς μπορεί να προσβλέπει σε κάτι θετικό το Μάρτιο) θα στήσει κάλπες μέσα στα… χιόνια.
Το γεγονός ότι δόθηκε εντολή στις εφορίες να σταματήσουν να κατάσχουν καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις, ενοίκια και γενικότερα απαιτήσεις για λογαριασμό τρίτων για φορολογούμενους με συσσωρευμένα χρέη έως 300.000 ευρώ κάτι να σημαίνει.
Ζεσταίνουν τη μηχανή για εκλογές πριν… καεί από τη βαρυχειμωνιά; Όλα θα φανούν σύντομα.
 defencenet.gr