7.11.14

Α.Σαμαράς: "Δεν μπορεί να αγνοούνται οι προκλήσεις της Τουρκίας"

«Δεν μπορεί να αγνοούνται οι προκλήσεις. Ελπίζουμε η Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της επιτρέποντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», τόνισε από τη Λευκωσία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
 
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κύπριο πρόεδρο, έκανε λόγο για συνομιλίες σε ώρες κλιμάκωσης της έντασης, οι οποίες «επιβεβαίωσαν την ενότητα που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και τη συναντίληψη μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας».
 
«Η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι δεδομένη. Είμαστε στο πλευρό σας», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, φέρνοντας ως παράδειγμα την εκπροσώπηση της Κύπρου από τον ίδιο προ ημερών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λόγω μιας πρόσκαιρης ασθένειας του κ. Αναστασιάδη. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί μια χώρα προς ένταξη να μην αναγνωρίζει ένα από τα κράτη μέλη», σημείωσε στο σημείο αυτό..
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για ανοιχτές πληγές από τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο αλλά και για το «δράμα που βιώνουν επί τέσσερις δεκαετίες οι οικογένειες των αγνοουμένων». «Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί ποτέ την παράνομη στρατιωτική κατοχή, στόχος μας η επανένωση της Κύπρου», ανέφερε και πρόσθεσε:
 
«Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση και υπό τις παρούσες συνθήκες υποστηρίζουμε την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις έως ότου η Τουρκία αναθεωρήσει τη στάση της». 
 
defencenet.gr