5.11.14

Κύπρος: Σκέφτεται τη διοχέτευση φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ στην Αίγυπτο

Η Κυπριακή κυβέρνηση ερευνά το ενδεχόμενο διοχέτευσης φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, στην Αίγυπτο που διαθέτει τερματικούς σταθμούς υγροποίησης.
Το θέμα θα συζητηθεί και σε διμερές επίπεδο αλλά θα τεθεί και στη συνάντηση κορυφής που θα έχουν τις επόμενες μέρες οι ηγέτες Ελλάδος - Κύπρου και Αιγύπτου στο Κάϊρο.

Η επιλογή αυτή επιβάλλεται από το γεγονός της ανακάλυψης μη επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 για δημιουργία χερσαίου τερματικού σταθμού υγροποίησης στη Κύπρο.
Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας των χωρών της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εντάσσεται και η επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες στη Κύπρο ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος βρισκόταν στο Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται έντονα για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και αυτό το ενδιαφέρον συμπίπτει και με τις προθέσεις της Λευκωσίας.
Στη Κύπρο θα βρίσκεται σήμερα και ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ ο οποίος θα συναντηθεί με τον κύπριο ομόλογο του και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Λίμπερμαν θα είναι τα θέματα του φυσικού αερίου και οι διμερείς σχέσεις.
 defencenet.gr