18.10.14

Κοσοβάροι οι υπεύθυνοι για το ιπτάμενο λάβαρο της Μεγάλης Αλβανίας στο Βελιγράδι

Οι περισσότεροι Αλβανοί θα 'θελαν να ήταν στη θέση αυτού που επινόησε το σχέδιο και ύψωσε στο αγωνιστικό στάδιο στο Βελιγράδι, τη σημαία τη «Μεγάλης Αλβανίας». Μέσα σε αυτό το υστερικό παραλήρημα, κάθε μέρα γράφονται διάφορα σενάρια για το ποιος κρύβεται πίσω απ' το σχέδιο. Στο Κόσοβο, η "Gazzetta Dello Sport” γράφει πως, το σχέδιο με το τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι με σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" υλοποιήθηκε από μια ομάδα Αλβανών Κοσοβάρων που ζουν στην Ελβετία και έχουν ελβετικά διαβατήρια.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Farouk Tasholli, αφηγείται στη Telegraph ότι, το τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι με την σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" είναι έργο Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που ζουν στην Ελβετία, αλλά θέλουν να μείνουν στην ανωνυμία..
Ο δημοσιογράφος από το Κόσοβο δημοσιεύει την υποτιθέμενη συνομιλία που είχε μαζί τους.
"Μετά τα μεσάνυχτα, δηλαδή περίπου στις 1:30 στις 15/10/2014, έμαθα για τους Αλβανούς που προσγείωσαν το τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι με την σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" στο Στάδιο Παρτιζάν στο Βελιγράδι. Σε έναν από αυτός που ήξερα, του τηλεφώνησα αμέσως. Αλλά προς το παρόν θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Επίσης, μου είπε πως και οι φίλοι του θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους προς το παρόν, καθώς ήταν πολύ συνηθισμένο ο δρόμος τους πέφτει μέσω της Σερβίας και αυτό θα τους δημιουργήσει προβλήματα. Την ώρα που μιλούσαμε, είχαν φτάσει στην Κροατία και δεν είχαν πλέον κανένα κίνδυνο.
Δημοσιογράφος: Άκουσα ότι το τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι το υψώσατε εσείς στο Βελιγράδι;
Αλβανός: Ναι. Ήμασταν δέκα φίλοι που ζούμε στην Ελβετία και πήγαμε εκεί με πέντε αυτοκίνητα με ελβετικές πινακίδες. Δεν είχαμε προβλήματα στα σύνορα γιατί είχαμε ελβετικό διαβατήριο. Αλλά πριν μπούμε στο γήπεδο, όταν είδαν τα διαβατήρια ότι είχαμε αλβανικά ονόματα, δεν μας άφησαν. Τότε είπα στον εαυτό μου: Αφού δεν μας αφήνετε θα μπει η σημαία μας και θα το δείτε και εσείς και εμείς.
Δημοσιογράφος: Το αεροπλανάκι το υψώσατε έξω από το γήπεδο;
Αλβανός: Ναι, αυτό κάναμε. Και χρησιμοποιήσαμε ένα drone κατευθυνόμενο μαζί με τη σημαία όπως το είδατε. Εν τω μεταξύ, στείλαμε και δύο drones σαν παρατηρητές. Θέλαμε να κάνουμε και άλλες δύο πτήσεις, αλλά για λόγους ασφαλείας έπρεπε να απομακρυνθούμε.
Δημοσιογράφος: Τώρα που είστε αυτή τη στιγμή;
Αλβανός: Περάσαμε τα σύνορα μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας και θα συνεχίσουμε προς το Ζάγκρεμπ. Τώρα έχουμε σταματήσει για καφέ
Δημοσιογράφος: Σας ενοχλεί να αποκαλύψω τα ονόματα σας ;
Αλβανός: Δεν μας ενοχλεί, αλλά δεν το κάναμε να παινευόμαστε, αλλά αυτό που θέλαμε να δείξουμε είναι ότι έστω και αν μας απαγόρευσαν την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο, οι Αλβανοί με κάποιο τρόπο θα είναι στο γήπεδο. Ενώ, όσον αφορά την αυθεντικότητα για τα όσα λέμε, κάναμε βίντεο που το έχουμε μαζί μας, αλλά είναι αργά απόψε και αύριο, γύρω στο μεσημέρι φθάνουμε στην Ελβετία. Όλα θα τα δημοσιεύσουμε. Κάποια πράγματα τα αναρτήσαμε στο Facebook, αλλά με ψευδώνυμα .
Μετά τη συζήτηση, - αναφέρει ο δημοσιογράφος, κοίταξα το προφίλ του στο FB, από το οποίο κατάλαβα ότι είχε μιλήσει με και συγγενείς από το Βελιγράδι για τα γεγονότα. Από το προφίλ του, τράβηξα και φωτογραφίες. Ο συνομιλητής είναι από το Lypjan και Δόκτορ σε ένα από τα πανεπιστήμια της Ελβετίας.
Εν το μεταξύ στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορεί μια φωτογραφία, από τρεις Αλβανούς από την ΠΓΔΜ που στην επίσημη ιστοσελίδα τους στο Facebook έγραψαν: “Selam pi Shkupit”,- "Χαιρετίσματα από τα Σκόπια" καθώς και κάποιου Αλβανού ονόματος, Agron Sadiku. Επίσης ένα νέο βίντεο δείχνει έναν άλλον Αλβανό με το ψευδώνυμο Ballist να κρύβει το λάβαρο μέσα στο μπουφάν του λίγο πριν τον αγώνα.