29.10.14

"Tα δίνει όλα" ο Δ.Αβραμόπουλος: Υπέγραψε την έναρξη διαγωνισμού για τις τορπίλες των υποβρυχίων και την LOA για τα P-3H!

Οταν το defencenet.gr στις 6 Οκτωβρίου την ημέρα της επίσημης καθέλκυσης και της βάπτισης του υποβρυχίου (S121) "Πιπίνος", έθεσε πριν καν την έναρξη της τελετής με άρθρο του για το θέμα της ανυπαρξίας σύγχρονων τορπιλών που θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητες των υποβρυχίων Type 214, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ.Αβραμόπουλος πλησίασε έναν δημοσιογράφο της ιστοσελίδας και του είπε: "Εχετε δίκιο στο άρθρο σας. Υποβρύχια χωρίς τις κατάλληλες τορπίλες είναι σαν πιστόλια χωρίς τις κατάλληλες σφαίρες. Θα το δούμε το θέμα άμεσα".

Ο δημοσιογράφος σκέφθηκε ότι ήταν από αυτά τα λόγια που λέγονται απλά για να καθησυχάσουν και να "χαϊδέψουν" ένα Μέσο, αφού ο χρόνος ήταν ελάχιστος μέχρι την αποχώρηση του υπουργού στα τέλη του μήνα.
Αλλά ο Δ.Αβραμόπουλος τον διέψευσε. Τελικά την λέξη "άμεσα" την εννοεί: Λίγο πριν παραδώσει τα καθήκοντά του υπέγραψε για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή του προμηθευτή σύγχρονων τορπιλών μεγάλου βεληνεκούς κατάλληλου για επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης στην Α.Μεσόγειο και όχι μόνο.
Το ύψος του εξοπλιστικού προγράμματος δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά θα κυμανθεί περί τα 250-300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρόγραμμα προμήθεια 59 τορπιλών βαρέως τύπου που υπήρχε σε υψηλή προτεραιότητα στο ΕΜΠΑΕ 2011-2015 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ποτέ κανέας δεν έβαζε την υπογραφή του.
Αλλωστε είχε "λερωθεί" από την εμπλοκή της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας Atlas στο τεράστιο σκάνδαλο προμηθειών σε Στρατό και Ναυτικό.
Ενώ και η "ελληνοποιημένη" λύση της εταιρείας Γερμανός έχει και αυτή "λερωθεί". Άρα η λύση της τορπίλης  DM2A4 της Atlas Elektronik, έχει "λερωθεί" και από τον αντιπρόσωπο Π.Ευθυμίου και από τον φιλόδοξο εγχώριο παραγωγό που έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο των αντισταθμιστικών για τα υποβρύχια.
Ενα πρόγραμμα δηλαδή που "καίει".
Αλλά ο Δ.Αβραμόπουλος, διαισθανόμενος την ευθύνη του, τελικά έβαλε την πρώτη υπογραφή για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός.
Ηδη οι Τούρκοι, αν και το υποβρυχιακό τους πρόγραμμα βρίσκεται πολύ πίσω από το ελληνικό, έχον αγοράσει τις δικές τους τορπίλες βαρέως τύπου, μεγάλου βεληνεκούς από την αμερικανική Raytheon.
Οι ανταγωνιστές για το πρόγραμμα, είναι οι αναμενόμενοι: Οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και ενδεχομένως οι Αμερικανοί. Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται ότι η «μάχη» θα κριθεί ανάμεσα στη γερμανική DM2A4 της Atlas Elektronik και τη γαλλο-ιταλική προέλευσης Black Shark της WASS (Whitehead Alenia Sistemi Subacquei), με μεγάλο αουτσάιντερ ενδεχόμενη αμερικανική υποψηφιότητα, εάν αποφασίσει η Raytheon να υποβάλλει προσφορά.
Aλλά ο Δ.Αβραμόπουλος φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος "να τα δώσει όλα": Υπέγραψε λοιπόν και τον φάκελο  που αφορά στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) τύπου P-3 Orion το οποίος θα μετατραπεί σε ένα ΑΦΝΣ ανώτερων δυνατοτήτων από τα αντίστοιχα τουρκικά.
Η υπογραφή αποδοχής της LOA βάζει το πρόγραμμα ατην τελική ευθεία και σύντομα τα δύο πρώτα θα βρίσκονται στον αέρα...
defencenet.gr