9.10.14

Β. Κορέα: Κρύβει πραξικόπημα κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν το «lockdown» στην πρωτεύουσα;

Κανείς δεν επιτρέπεται να μπει ή να βγει από την Πιονγκ Γιανγκ τις τελευταίες ημέρες - Γιατί υποπτεύονται πραξικόπημα ειδικοί αναλυτές

Απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας έχει επιβληθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ φουντώνουν και πάλι τα σενάρια για την σταθερότητα του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ - Ουν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο «New Focus International» που θεωρείται αξιόπιστο, το ιδιότυπο «Lockdown» έχει επιβληθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου. 



«Αυτή η ενέργεια υποδηλώνει είτε ότι σημειώθηκε μια απόπειρα πραξικοπήματος, είτε ότι οι αρχές έχουν ανακαλύψει κάποιου είδους συνωμοσία κατά του ηγέτη του καθεστώτος» λέει στην εφημερίδα Telegraph ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο και ειδικός στη Βόρεια Κορέα, Τοσιμίτσου Σιγκεμούρα. 

«Εάν πρόκειται για πραξικόπημα από τον στρατό, τότε η κατάσταση στην Πιονγκ Γιανγκ θα είναι πολύ επικίνδυνη, ενώ έχουν πέσει στην αντίληψή μου αναφορές ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει μεταφερθεί έξω από την πόλη» συμπληρώνει. 

Άλλος λόγος ο οποίος, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσε να επιφέρει τέτοια μέτρα, είναι η προσπάθεια να κλείσουν οι δρόμοι διαφυγής για άτομα που αντιτίθεται στο καθεστώς και επιχειρούν να αυτομολήσουν.

Οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ δύο ημέρες μετά την συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας, από την οποία απουσίασε ο κ. Κιμ.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας είχε εκδώσει ανακοίνωση μετά από όργιο φημών για την κατάσταση της υγείας του ηγέτη της χώρας, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος έχει τραυματίσει τους δύο του αστραγάλους κατά τη διάρκεια μίας από τις περιοδείες που πραγματοποιεί συχνά σε εργοστάσια και στρατιωτικές μονάδες. 

protothema