3.10.14

Σε ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης

Πυρετός συσκέψεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της τριήμερης κοινοβουλευτικής μάχης για την την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την οποία αποφάσισαν Σαμαράς και Βενιζέλος. Έως την Τρίτη θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη σύσκεψη έγινε μεταξύ του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ακολούθησε ακόμα μία σύσκεψη ανάμεσα σε κομματικά στελέχη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου.
Στη σύσκεψη του προεδρείου έγινε συζήτηση σχετικά με την κεντρική στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη και σίγουρα πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή.
Η καταρχήν απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, δεν θα υπάρξει ούτε ένα σημείο, ούτε ένας τομέας κυβερνητικής δράσης που δεν θα θιγεί και ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να είναι πανέτοιμο σε όλα τα επίπεδα προκειμένου «να απογυμνώσει την κυβέρνηση και να την οδηγήσει σε αμετάκλητη καθοδική πορεία», σύμφωνα με κομματική πηγή.
Στην ευρεία σύσκεψη στελεχών που έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αναλυτική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να ετοιμαστεί πλούσιο υλικό με τη συμβολή όλων των τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να καταδειχθεί η πολιτική και προγραμματική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «να αποκαλυφθεί η σκανδαλώδης διακυβέρνηση υπέρ των συμφερόντων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πηγές  από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται. Ο Σαμαράς επιζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Έστω και έτσι, ας εμφανιστεί, για μια τελευταία φορά στο Κοινοβούλιο, για να απολογηθεί από την πολιτική του» 
Για «άκρως αμυντική και ηττοπαθής κίνηση εκ μέρους του κ. Σαμαρά», έκανε λόγω ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η κυβέρνηση στον Real Fm. «Μία ύστατη προσπάθεια να διασωθεί ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από ένα κοινοβούλιο το οποίο στερείται πολιτικής νομιμοποίησης», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης.
«Δε νομίζω ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης θα επιβραδυνθεί μέσα από τέτοιου είδους κινήσεις ούτε ότι θα βγει ενισχυμένη, ακόμα και αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης», εκτίμησε και συμπλήρωσε: «Τι θα αλλάξει αυτή η εικονική εμπιστοσύνη, αυτή η ψεύτικη εμπιστοσύνη; Η κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά κινδυνεύει από τον ίδιο τον κόσμο».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνηςδήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβερνητική κίνηση είναι μια κίνηση πανικού για να εκβιαστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης να την δώσει ο λαός».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, σχολιάζοντας στο Κόκκινο την ψήφο εμπιστοσύνης ως προσπάθεια της κυβέρνησης να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία, έκανε λόγο για προσπάθεια τακτικής και ελιγμού από την μεριά της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να αγοράσει περισσότερο χρόνο για να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις που υπάρχουν στους κόλπους των ψηφοφόρων της συγκυβέρνησης.

enet