21.10.14

Τα Σκόπια δεν θα λάβουν ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ λόγω του ονόματος

Τα Σκόπια δεν θα λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο (στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ), επειδή ένα από τα εκκρεμή ζητήματα με τις Βρυξέλλες είναι η διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος, δηλαδή οι σχέσεις καλής γειτονίας. 
 
«Αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέχρι τότε, οι χώρες - μέλη της ΕΕ και πάλι δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Φατμίρ Μπεσίμι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.
 
Ο Μπεσίμι προέβη στις δηλώσεις αυτές, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής Διεύρυνσης, Κρίστιαν Ντάνιελσον, στη βελγική πρωτεύουσα, με αντικείμενο συζήτησης την τελευταία Έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Σκόπια. 
 
Ο Μπεσίμι επέμεινε πως η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες για να διευθετήσει τις παρατηρήσεις που διατυπώνονται στην Έκθεση.
 
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, γι' ακόμη μια φορά, προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσουν τα Σκόπια ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
 
Τα Σκόπια έλαβαν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει έξι φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσουν τα Σκόπια ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές.
 
 defencenet.gr