15.10.14

Τι σημαίνει η συμφωνία για «Ενιαίο» θαλάσσιο χώρο Ελλάδας-Κύπρου

«Ο χάρτης δείχνει την Περιοχή Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το κοινό όριο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, δηλαδή το δυτικό όριο της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ανατολικό όριο της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, το μήκος του οποίου είναι 287 χιλιόμετρα». 

Λευκωσία: Αθήνα και Λευκωσία θεσμοθετούν τη συνεργασία τους στη θάλασσα με την υπογραφή συμφωνίας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μέσα στις Περιοχές Έρευνας και Διάσωσης των δύο κρατών.

Η χρονική στιγμή υπογραφής της συμφωνίας στέλνει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, κυρίως προς την Τουρκία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ξεκινά διάλογος και για ζητήματα ΑΟΖ και ασφάλειας στην περιοχή. Δεν έχει, ωστόσο, καθοριστεί ο χρόνος έναρξης αυτού του διαλόγου, που θα καθοριστεί προσεχώς, όπως και το πλαίσιο των συζητήσεων.


Τη συμφωνία, το περιεχόμενο της οποίας έχει τύχει συζήτησης εδώ και καιρό, υπέγραψαν χθες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και Ευάγγελος Βενιζέλος. Σημειώνεται συναφώς ότι παρόμοιες συμφωνίες έχει η Κύπρος με Ισραήλ, Συρία και Λίβανο και συζητείται και με Αίγυπτο, ενώ η Ελλάδα με την Ιταλία (2000) και τη Μάλτα (2008). 

Η μετάβαση χθες στην Αθήνα του Κύπριου ΥΠΕΞ έγινε για να συζητηθούν οι τουρκικές προκλήσεις ενόψει του γεγονότος ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Σαμαρά δεν κατέστη δυνατό να γίνει, παρά την πρόσκληση την οποία του διαβίβασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής, σαφώς και αποτελεί προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων να αναδείξουν τη συνεργασία τους και να στείλουν μηνύματα ότι δεν δέχονται να αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα τους στην περιοχή.

Η συμφωνία αφορά στον συντονισμό και τη συνεργασία σε μια πυκνή σε ναυσιπλοΐα περιοχή και δεν συνιστά στρατιωτική συνεργασία, ούτε και παραπέμπει σε κοινές δράσεις των δύο κρατών στο πεδίο αυτό.

Σημειώνεται ότι η Σύμβαση του Αμβούργου προβλέπει ότι οι περιοχές ευθύνης των συμβαλλομένων μερών για την παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης, σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, καθορίζονται με συμφωνία των ενδιαφερομένων παράκτιων κρατών

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα θεωρεί λάθος τη στρατικοποίηση της κρίσης, καθώς αυτό επιδιώκει η Άγκυρα, η οποία χαρακτηρίζεται ως αστάθμητος παράγοντας. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως θα πρέπει να κλιμακωθούν οι διπλωματικές κινήσεις.

Ενδεικτικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως «η διευρυνσιακή διαδικασία και στο πλαίσιο αυτό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είναι πάντα μια διακυβερνητική διαδικασία». Το όργανο που ελέγχει τη διαδικασία αυτή, ανέφερε, είναι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν διευκολύνει την ευρωπαϊκή της πορεία και ευρωπαϊκή της προοπτική με τέτοιου είδους κινήσεις, επισήμανε.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε πάντως παράπονο, ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει αντιδράσει, όπως ανέμενε η Λευκωσία, σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Μια εξήγηση που έδωσε, είναι ότι ενδέχεται η Τουρκία να αποσκοπεί σε ωφελήματα για την αναμενόμενη διάθεση των βάσεών της στη διεθνή επιχείρηση κατά του ISIS και ότι ένα από αυτά να είναι και η ανεκτικότητα της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειες της στην Κύπρο. Στις δηλώσεις τους, οι κ. Βενιζέλος και Κασουλίδης ανέφεραν ότι η συμφωνία αυτή στην ουσία θωρακίζει την Ελλάδα και την Κύπρο από ενέργειες επιθετικές, όπως αυτή που εκδηλώθηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία.
Εννοποιείται η θάλασσα

Η υπογραφείσα χθες στην Αθήνα προβλέπει, μεταξύ άλλων, «τον συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από τα αρμόδια κέντρα των δύο κρατών, δηλαδή του JRCC Λάρνακας και του JRCC Πειραιά, την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων Έρευνας και Διάσωσης».

«Με τη Συμφωνία καθορίζεται το κοινό όριο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, δηλαδή το δυτικό όριο της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ανατολικό όριο της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, το μήκος του οποίου είναι 287 χιλιόμετρα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η σημασία αυτής της συμφωνίας όπως είπαν οι ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδης και Ευ. Βενιζέλος, είναι ότι ουσιαστικά ενοποιείται και υπάγεται στη δικαιοδοσία των δύο χωρών αλλά και του διεθνούς δικαίου, και ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, κατά τα πρότυπα της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας του εναέριου χώρου μεταξύ των FIR Αθηνών και Λευκωσίας. 
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Φιλελεύθερος