8.10.14

«Καμπανάκι» από τον Αλ. Τσίπρα για πολιτικές εξελίξεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ως πρόβα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει η Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την τριήμερη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, με τον Αλέξη Τσίπρα να εφιστά, χθες στη συνεδρίαση της Κ.Ο., σε όλους την προσοχή γιατί το ενδεχόμενο ραγδαίων εξελίξεων μπορεί να μην έχει απομακρυνθεί οριστικά.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε, σύμφωνα με πληροφορίες, «καμπανάκι για επερχόμενες πολιτικές διεργασίες», με κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή να συμπληρώνει πως «οι εξελίξεις είναι επί θύραις».
Για τούτο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινείται με βάση το χρονοδιάγραμμα που θέλουν τις εκλογές να γίνονται τον προσεχή Φεβρουάριο. Άλλωστε ο πρωθυπουργός ήταν που συσχέτιζε, στη δήλωσή του, την ψηφοφορία της Παρασκευής με εκείνην της προεδρικής εκλογής, κάτι όμως που προϋποθέτει την ενίσχυση του κυβερνητικού μπλοκ, και το οποίο δεν διαπιστώνεται εν τούτοις (αυτό ομολογούσαν χθες ακόμη και συστημικοί δημοσιογράφοι στα δελτία των 8). Για το πόσοι ακριβώς θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ουδείς δύναται να γνωρίζει με ακρίβεια, πρόκειται πάντως, σε κάθε περίπτωση, για «αυτογκόλ», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.
Την εκτίμηση ότι επίκεινται εξελίξεις ενισχύεται από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που μοιάζει να έχει συνταχθεί από μια «οιονεί.. αντιπολίτευση», κατά τη διατύπωση του ίδιου στελέχους. Με την κυβέρνηση να περιορίζεται σε μια γενικολογία, σαν να επρόκειτο να εφαρμόσει κάποιος άλλος τον προϋπολογισμό. Πόσο μάλλον όταν δεν αποκλείονται εξελίξεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και την ψήφιση του προϋπολογισμού, συν τοις άλλοις, γιατί η τρόικα θα καταθέσει την άποψή της για τον προϋπολογισμό στην επόμενη επίσκεψή της, στις 28 Οκτωβρίου...

Παρών - απών

«Αυτός που εκκινεί τη διαδικασία είναι απών!» είναι η άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σημερινή απουσία Σαμαρά, απουσία που αποτελεί ένδειξη υποβάθμισης του Κοινοβουλίου. Είναι πάντως επιλογή, και όχι αναγκαστική εξέλιξη, αφού ο Αντ. Σαμαράς είχε τη δυνατότητα να επιλέξει την ημέρα έναρξης της διαδικασίας.
Η πρόταση της ψήφου εμπιστοσύνης κατατέθηκε για να κερδίσει χρόνο ο πρωθυπουργός, αλλά ούτε αυτό θα γίνει. Είχε μπροστά του την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, που επέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά δεν ήταν αρκετή προφανώς. Δεν υπάρχει στέλεχος της Ν.Δ. που να επιχαίρει από την κίνηση του πρωθυπουργού, έλεγαν επιπλέον στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει από την πλευρά του σε ουσιαστική συζήτηση, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει υπέρμαχος της μη πόλωσης, παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει γίνει αποδέκτης πληροφοριών που θέλουν τη Ν.Δ. -αλλά όχι το ΠΑΣΟΚ- να παίζει το χαρτί της όξυνσης (σ.σ.: τυχαία η επιλογή Βορίδη ως αντ' αυτού;).
Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την επικείμενη συζήτηση ως μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις προγραμματικές του θέσεις, κάτι «σαν πρόκριμα προγραμματικών δηλώσεων μιας κυβέρνησης της Αριστεράς», κατά δήλωση του κορυφαίου κοινοβουλευτικού παράγοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλο Θεσσαλονίκη, άλλο Πάτρα

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τη θέση του για το δημόσιο χρέος, έτσι όπως την ανέπτυξε ο πρόεδρός του στη ΔΕΘ (διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους - ρήτρα ανάπτυξης - μορατόριουμ στην αποπληρωμή του). Ο ΣΥΡΙΖΑ -κατέστησε σαφές ο Αλ. Τσίπρας- δεν μιλά για επιμήκυνση, ενώ όποιες απόψεις έχουν κατατεθεί τελευταία στον δημόσιο διάλογο (από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητους οικονομολόγους) λειτουργούν συμπληρωματικά στη βασική θέση. Εν πάση περιπτώσει, κάποιος που ρωτά πώς θα πάει στη Θεσσαλονίκη δεν είναι δυνατόν να υφίσταται κριτική από κάποιον που πάει στην... Πάτρα, φέρεται να είπε, καταδεικνύοντας με το παράδειγμα αυτό τη διαφορά προσέγγισης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ταυτόχρονα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν να καταφέρουν ένα τελικό χτύπημα στην κυβερνητική πολιτική με βασική αιχμή ότι το Μνημόνιο είναι... εδώ. Κάτι που επιβεβαιώνεται από το προσχέδιο του προϋπολογισμού: με μειωμένες δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες, είναι ένα προσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Συμπέρασμα; Η φιλολογία, ότι η κυβέρνηση... σκίζει το Μνημόνιο διαψεύδεται από τα πράγματα.