20.10.14

Θα κατηγορηθούν ως εγκληματίες πολέμου οι Ερντογάν-Νταβούτογλου;


Εξ οικείων τα βέλη σε Ερντογάν-Νταβούτογλου, για την υποστήριξή τους στους τζιχαντιστές

Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στην προβληματική πορεία των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία των Ερντογάν-Νταβούτογλου, με αφορμή τη ριζοσπαστικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, η οποία πλέον έχει απομακρυνθεί από την λεγόμενη ρεαλιστική πολιτική και αποκτά χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με εκείνα της πολιτικής που ασκούν οι τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Πέραν του ότι μέχρι στιγμής το Ι.Κ. δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επίθεση εναντίον οποουδήποτε στόχου τουρκικών συμφερόντων, που υπάρχουν πολλοί στο πεδίο δράσης του, ούτε η Τουρκία έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποια ενέργεια που να στρέφεται εναντίον τους. Η δήλωση συμμετοχής της Τουρκίας στη συμμαχία που μάχεται εναντίον του Ι.Κ. είναι προσχηματική και άνευ ουσιαστικής αξίας, ενώ οι οποίες διευκολύνσεις προς την αεροπορία ή τμήματα εδάφους της συμμαχίας, αφ’ ενός δεν συνιστούν άμεση εμπλοκή της Άγκυρας, αφ’ ετέρου δίνονται με τεράστια ανταλλάγματα. Εκτός δε αυτών, πριν η Τουρκία προβεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση προς τη συμμαχία, έχει προηγηθεί συνεννόηση με το Ι.Κ., από τους διαύλους που όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Ερντογάν, υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας-Ι.Κ. σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Καλύτερα συμπεράσματα για τις σχέσεις Τουρκίας-Ι.Κ., μπορεί να εξάγει κανείς αφαιρετικά, διαβάζοντας προσεκτικά το σκεπτικό με βάση το οποίο το Ι.Κ. επιτίθεται εναντίον των Κούρδων που πρόσκεινται στο ΡΚΚ, όπως αυτό περιγράφεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό DABIQ, το οποίο αποτελεί την επίσημη έκφραση της οργάνωσης.
Λέει λοιπόν το δημοσίευμα, που έχει τίτλο: «Γιατί χτυπάμε το ΡΚΚ»
«Το ΡΚΚ είναι ο μελλοντικός σύμμαχος των Σταυροφόρων. Αυτή η μαρξιστική οργάνωση απίστων, λόγω της κοσμικής της δομής, θα είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των ομάδων των Σταυροφόρων της Δύσης που δρουν στην περιοχή. Γι’ αυτό επιλέξαμε ως στόχο την πόλη Κόμπανι».
Εάν έγραφε την παράγραφο αυτή ένα στέλεχος του επιτελείου του διδύμου Ερντογάν-Νταβούτογλου στην Άγκυρα, ίσως να μην είχε απεικονίσει τόσο περιεκτικά την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στο ΡΚΚ και στην πόλη Κόμπανι, η οποία ασκείται μέσω των τζιχαντιστών του Ι.Κ.
Όμως δεν είναι μόνο το παραπάνω δημοσίευμα. Είναι και οι βαρύτατες κατηγορίες που εκτόξευσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επικαλούμενος επίσημα έγγραφα από τη δικογραφία που αφορά τα φορτηγά που μετέφεραν οπλισμό και πυρομαχικά στους τζιχαντιστές στη Συρία, αποδεικνύει την εμπλοκή του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης Ερντογάν.
Όμως δεν είναι μόνο το παραπάνω δημοσίευμα. Είναι και οι βαρύτατες κατηγορίες που εκτόξευσε το αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επικαλούμενος επίσημα έγγραφα της αρμόδιας εισαγγελίας, από τη δικογραφία που αφορά τα φορτηγά που μετέφεραν οπλισμό και πυρομαχικά στους τζιχαντιστές στη Συρία, υπό τη συνοδεία της ΜΙΤ, αποδεικνύει την εμπλοκή του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης Ερντογάν.
Επειδή έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε τι ακριβώς είπε ο Κιλιτσντάρογλου, παραθέτουμε μετάφραση των σχετικών αποσπασμάτων της ομιλίας που έκανε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, την Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014.
«Είπαμε να μην υποστηρίζετε το Ι.Κ. και βγήκε ο κ. Αχμέτ (Νταβούτογλου) και είπε ότι είμαστε προδότες επειδή το είπαμε. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι στήριξαν το Ι.Κ. 
Θέλεις αποδείξεις; Διάβασε τις καταθέσεις των οδηγών των φορτηγών που μετέφεραν τα όπλα και των εισαγγελέων που τους συνέλαβαν. 
Τώρα ρωτάω εγώ με τη σειρά μου. Ποιος προδίδει την πατρίδα του κ. Αχμέτ; Λένε ότι δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια. Αν είναι έτσι, γιατί υπάρχει απαγόρευση κάλυψης της υπόθεσης των φορτηγών αυτών από τα ΜΜΕ; Τα όπλα που έχει το Ι.Κ. στα χέρια του, στάλθηκαν με εντολή Ερντογάν-Νταβούτογλου.
Το Ι.Κ. πουλάει πετρέλαιο αξίας 2 εκ. δολαρίων ημερησίως. Σε ποιόν το πουλάει;
Στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, το Αντέπ υπάρχουν γραφεία που στρατολογούν νέους για το Ι.Κ. 
Έρχονται τζιχαντιστές από το εξωτερικό στην Τουρκία και μετά πηγαίνουν στο Ι.Κ. Το είπε και ο Μπάιντεν πριν λίγες μέρες».
Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία, γιατί τα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, είναι λογικό να αυξάνεται ο προβληματισμός για τις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία. Απόδειξη και αποτέλεσμα του προβληματισμού είναι το γεγονός ότι ήδη οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει επίσημα, δια στόματος της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ κ. Ψάκι, ότι ήλθαν επισήμως σε επαφή με το Κόμμα της Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), εξέλιξη που στην ουσία αποτελεί αναγνώριση δια της πλαγίας του ΡΚΚ, ενώ Γαλλία και Γερμανία εκδηλώνουν κι αυτές τέτοιες προθέσεις.
Το έχουμε γράψει επανειλημμένως σ’ αυτήν εδώ τη στήλη, ότι  οι εξελίξεις στην περιοχή της Μεσοποταμίας είναι οι σοβαρότερες των τελευταίων 100 χρόνων και ότι θα οδηγήσουν στην αλλαγή των συνόρων της περιοχής. Η Τουρκία δεν μπορεί ή δεν θέλει να το κατανοήσει και γίνεται όλο και πιο επιθετική απέναντι σε όλους. Οι κινήσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι άλλη μια απόδειξη. Να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "κυριακάτικη δημοκρατία"