21.10.14

Άσκηση των Ε.Δ. ανατολικά του Καστελόριζου στα… κρυφά για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι

Εν μέσω σφοδρής έντασης στην ΑΟΖ της Κύπρου, που πυροδοτούν οι τουρκικές κινήσεις αμφισβήτησης του κυριαρχικού δικαιώματος της Λευκωσίας να διεξάγει έρευνες για την άντληση υδρογονανθράκων, η Ελλάδα κινήθηκε στρατιωτικά στα «σύνορα» της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ με την ΑΟΖ της Κύπρου πραγματοποιώντας άσκηση έρευνας και διάσωσης μάχης με τη συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων.
Την άσκηση που έλαβε χώρα χθες, τη στιγμή που οι Τούρκοι ξεκινούσαν τους «τσαμπουκάδες» με την είσοδο του ερευνητικού σκάφους «Barbaros» και των δύο συνοδευτικών του στο «οικόπεδο 3» της Κυπριακής ΑΟΖ και δύο πολεμικά πλοία να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής, αποκαλύπτει σήμερα το «defencenet.gr».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στην άσκηση έρευνας και διάσωσης μάχης συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Mirage 2000-5, μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, ελικόπτερο Super Puma, προσωπικό της 31ης ΜΕΕΔ και από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού μία κανονιοφόρος. Υπήρξε επίσης και συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα.
Η άσκηση διεξήχθη ανατολικά του Καστελόριζου, στα όρια της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ήθελαν να έχουν παρουσία και "εικόνα" κοντά στην περιοχή όπου οι Τούρκοι επιχειρούν να κλιμακώσουν την ένταση, αλλά και να βρίσκονται σε μία κινητοποίηση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο για τυχόν «αντιπερισπασμό» της Άγκυρας στην περιοχή της Μεγίστης.
Κι αυτό γιατί η Τουρκία τα βρίσκει δύσκολα στην ΑΟΖ της Κύπρου, με τη Ρωσία να έχει δεσμεύσει μία τεράστια περιοχή για τη διεξαγωγή αεροναυτικών γυμνασίων με πυρά και το Ισραήλ να συμμετέχει με την Κύπρο επίσης σε αεροναυτική άσκηση η οποία ξεκινάει σήμερα με την παρουσία τόσο αεροσκαφών F-16 και F-15 όσο και πολεμικών πλοίων.  
Η απόφαση υλοποίησης της άσκησης από τις ελληνικές δυνάμεις στο Καστελόριζο (και δεν είναι η μόνη, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες στο Αιγαίο και προς την Ανατολική Μεσόγειο) έγινε κατόπιν πιέσεων των Γενικών Επιτελείων που δήλωσαν ότι, «η Ελλάδα πρέπει να είναι στρατιωτικά παρούσα στην περιοχή αυτή την περίοδο».
Κατά ανώτατους αξιωματικούς του Πενταγώνου στη «διακεκαυμένη αυτή περιοχή» λόγω της κλιμάκωσης από τουρκικής πλευράς.
Το αίτημα της στρατιωτικής ηγεσίας έγινε αποδεκτό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν αυτός που μίλησε για «καταιγίδα στην περιοχή» κατά την καθέλκυση του «Ωκεανός» συνδυάζοντας ωστόσο την απειλή των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ με τις ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Εκείνος που εκφράστηκε αρνητικά στη διεξαγωγή μίας στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή του Καστελόριζου ήταν ο συνήθης ύποπτoς υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με το πρόσχημα να μην «ερεθίσουμε» τους Τούρκους.
Ποιους; Τους Τούρκους που κάνουν «κρουαζιέρες» στο Αιγαίο όποτε θελήσουν εκμεταλλευόμενοι την πολιτική υποχωρητικότητας από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών που δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να καταδικάσει με δηλώσεις του τις προκλητικές κινήσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανοιχτά των ακτών της Αττικής.
Κατόπιν των εντάσεων του κ. Βενιζέλου, ο κ. Σαμαράς φαίνεται πώς έκανε δεκτό ένα «modus vivendi» μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Ένοπλων Δυνάμεων. Να γίνει δηλαδή η άσκηση έρευνας και διάσωσης, αλλά να κρατηθεί κρυφή προκειμένου να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι.
Ευτυχώς που υπάρχουν και κρατούν τα προσχήματα οι Ένοπλες Δυνάμεις και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσο τουλάχιστον σε αυτό είναι επικεφαλής ο Δ. Αβραμόπουλος, διαφορετικά ο κ. Βενιζέλος θα είχε παραδώσει τα… κλειδιά του Αιγαίου στους Τούρκους.
defencenet.gr