17.10.14

«ΠΟΡΤΑ» ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΙΝΑ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μεγάλο εκνευρισμό προκάλεσε την Άγκυρα μόλις έγινε γνωστή η είδηση ότι το προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο ταξίδι του Ρώσου προέδρου Βλαδιμήρ Πούτιν στην Τουρκία, αναβάλλεται επ’ αόριστο ενώ την ίδια χρονική περίοδο ο Ρώσος πρόεδρος θα επισκεφτεί, με ότι αυτό σημαίνει για τις στρατηγικές επιλογές της Ρωσίας, την Αίγυπτο του πρόεδρου Σίσι, που είναι το «κόκκινο πανί» για την Τουρκία του Ερντογάν

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aydınlık, η προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Νοέμβριο σύγκληση του Μεικτού Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσικής Ομοσπονδίας και Τουρκίας, με την συμμετοχή των προέδρων των δυο χωρών, κατόπιν ρώσικης πρωτοβουλίας αναβάλλεται επ’ αόριστο. Συνέπια αυτής της εξέλιξης είναι η αναβολή της σύναψης μιας σειράς οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών. Εκεί όμως που «καίει» του Τούρκους, είναι πως ο Ρώσος πρόεδρος αναβάλλοντας την σύνοδο έδειξε την περιφρόνηση του προς την Άγκυρα καθώς ακριβώς την ίδια περίοδο προγραμμάτισε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου θα έχει πολύ σημαντικές, όπως αναφέρεται, συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Σίσι, για τον οποίο οι Τούρκοι και μόνο που ακούνε το όνομα του… βγάζουν σπυριά. Εκτός των άλλων υπάρχει και προσωπική διένεξη μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου της Αιγύπτου, γιατί καταδίωξε και έθεσε εκτός νόμου τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που είναι αδελφό κόμμα με το κόμμα του Ερντογάν.Τουρκικό δημοσίευμα (25)
Η βασική αιτία αυτής της σημαντικής εξέλιξης που μάλλον αλλάζει όλα τα στρατηγικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, αποδίδεται, όπως ομολόγει το ίδιο το τουρκικό δημοσίευμα, στην πολιτική της Τουρκίας στο Συριακό και στην εμμονή του Ερντογάν στην ανατροπή του νόμιμου προέδρου της Συρίας, Μπασέρ Άσαντ. Η πολιτική αυτή της Άγκυρας σε συνδυασμό με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, έχει όπως φαίνεται εξοργίσει τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Βλαδιμήρ Πούτιν έχει εξοργιστεί και από την τουρκική υποκρισία στο θέμα των Τζιχαντιστών, όπου ενώ επιφανειακά η Άγκυρα δείχνει να συντάσσεται με τους συμμάχους εναντίον των εξτρεμιστών μουσουλμάνων, στην πραγματικότητα συνεχίζει να τους βοηθά ακόμα και με οπλικά συστήματα για να επιχειρούν τις πολεμικές τους επιδρομές με εκατόμβες θυμάτων.
Συνέπεια αυτής της εξέλιξης, όπως μεταδόθηκε και από τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να αλλάζει εκ βάθρων τις μέχρι σήμερα στρατηγικές επιλογές της Ρώσικης Ομοσπονδίας και να καθιστά την Αίγυπτο σαν τον μεγαλύτερο στρατηγικό της σύμμαχο στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πούτιν θα συνάψει εκτός των άλλων με το Αιγύπτιο πρόεδρο και μια πολύ σημαντική συμφωνία που αφορά και την Ελληνική Ορθοδοξία στην περιοχή, για την προστασία της χερσονήσου στου Σινά, που τελευταία έχει μπει το στόχαστρο των επιδρομών των Τζιχαντιστών. Να μην ξεχνάμε πως στην χερσόνησο αυτή βρίσκεται και η ιστορική Ελληνορθόδοξη μονή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία τελευταία δέχτηκε τις απειλές των Τζχιχαντιστών που απείλησαν με καταστροφή της μονής. Όπως φαίνεται ο Ρώσος πρόεδρος, που έχει δείξει επανειλημμένα την ευαισθησία του για τις σφαγές των Ορθοδόξων χριστιανών της Μέσης Ανατολής από τους Τζιχαντιστές, σε αντίθεση με την προκλητική δική μας αδιαφορία, σκοπεύει να προστατεύσει με ειδική συμφωνία με το Κάιρο την ακεραιότητα της ιστορικής μονής. Πέραν τούτου, όπως αποκαλύπτουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, η Ρωσία με την επίσκεψη αυτή σκοπεύει να πουλήσει σε συμφέρουσες τιμές στην Αίγυπτο καινούργια οπλικά συστήματα που θα ισχυροποιήσουν τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη, MIG-35, καθώς και πυραύλους, SS400.
Φυσικά για όλες αυτές τις σημαντικές εξελίξεις στην Αθηνά κοιμούνται τον… ύπνο του δικαίου. Αντί να καθίσουμε κάτω και προσεκτικά να εκτιμήσουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί στρατηγικοί μας σύμμαχοι, εξακολουθούμε να σερνόμαστε από αυτούς τους «φίλους» και «ετέρους» που κατέστρεψαν την χώρα και τώρα σκοπεύουν να μας δώσουν το τελειωτικό χτύπημα και στα εθνικά μας θέματα όπως Σκοπιανό, Κυπριακό, κλπ. Αν δεν συνέρθουμε να εκμεταλλευτούμε κατάλληλα τις περιστάσεις, αλλοίμονο μας!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://www.pentapostagma.gr/