19.10.14

ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ Σε "κόκκινη ζώνη" Κύπρος και Αιγαίο από αύριο: Ξεκινά η τουρκική "εκστρατεία" νότια της Κύπρου

Σε "κόκκινη ζώνη" εισέρχεται από σήμερα η Κύπρος και πιθανότατα δεν ήταν τυχαία η σημερινή πρόκληση με την κυκλωτική κίνηση που έκανε στις Κυκλάδες η τουρκική κορβέτα. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή τα Επιτελεία, σε αναμονη των τουρκικών κινήσεων στη νότια περιοχή της Κύπρου.

Από αύριο τίθεται σε ισχύ η τουρκική NAVTEX σύμφωνα με την οποία η 'Αγκυρα έχει δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κύπρου από αύριο έως τις 30 Δεκεμβρίου για διενέργεια ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων με το ερευνητικό σκάφος "Barbaros"., το οποίο συνοδεύεται όμως από τουλάχιστον ένα πολεμικόενώ άλλα τρία βρίσκονται στην περιοχή...
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν αναμένεται να εισέλθει αύριο στη περιοχή και κινείται βορεοανατολικά της Καρπασίας, αλλά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι σίγουρο ότι θα το κάνει.
Ηδη προκάλεσε προβλήματα και ουσιαστικά ματαίωσε τον ερευνητική προσπάθεια των Ιταλών και πλέον με την δύναμη των όπλων και την αδυναμία που επιδεικνύει η Ελλάδα προχωρά στην δεύτερη κίνησή της: Θα επιχειρήσει να εισέλθει σε αυτό που θεωρεί έπαθλο. Τα νότια πλούσια κοιτάσματα fφυσικού αερίου του κυπριακού κράτους.
Στη βορεινή πλευρα του Οικοπέδου 9 που κάνει έρευνες η κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις και ισχυρές ενδείξεις για κοίτασμα του οποίου το μέγεθος να είναι συγκρίσιμο με αυτό του ισραηλινού Λεβιάθαν, δηλαδή της τάξεως των 19 τρισ. κυβικών ποδών. Εκεί πάει το "Barbaros".
Tην κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις, θα συζητήσει αύριο το εθνικό συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται σε ολοήμερη συνεδρία υπό την προεδρία του Κυπρίου προέδρου.
Όμως στην περιοχή δεν θα είναι μόνη της: Ασκήσεις στη ίδια περιοχή αρχίζει αύριο το ρωσικό Ναυτικόμε το "Μόσκβα" να έχει θέσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νέα βλήματα επιφανειας-επιφανείας ακτίνας δράσης 500 χλμ. που έχει εφοδιαστεί.
Η Μόσχα έχει δεσμεύσει περιοχή οκτακόσιων τετραγωνικών μιλίων, η οποία αγγίζει εκείνη που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.
Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου, και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.
Την Τρίτη θα αρχίσει και η άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου σε σαφως μικρότερη έκταση από την ρωσική. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά και μαχητικά F-15Ι και F-16Ι.
Η Ελλάδα; Η Ελλάδα μάχεται στις Βρυξέλλες για το "σχέδιο που θα οδηγήσει στην έξοδο από το Μνημόνιο" (το 2114, ίσως...).
Πάντως στα Επιτελεία ανησυχούν. Ανησυχούν ότι μπορεί η Αγκυρα να επιδιώξει επίδειξη δύναμης απέναντι στον πιο "αδύναμο κρίκο" της περιοχής...
defencenet.gr