1.10.14

Ξεκίνησε η γεώτρηση στο κοίτασμα Ονασαγόρας στην Κυπριακή ΑΟΖ παρα τις τουρκικές προειδοποιήσεις

Παρά τους εκφοβισμούς τις απειλές και την φυσική παρουσία μίας τουρκικής κορβέτας στην περιοχή ξεκίνησε χτες το πρωί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο κοίτασμα Ονασαγόρας στο οικόπεδο Εννέα της κυπριακής ΑΟΖ. Η γεώτρηση πραγματοποιείται από το θαλάσσιο γεωτρύπανο  «Saipem 10000» της εταιρείας ΕΝΙ για λογαριασμό της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ENI-KOGAS. Σύμφωνα με πληροφορίες το τρυπάνι χτύπησε χτες το πρωί τον πυθμένα και στόχος της κοινοπραξίας είναι η γεώτρηση να φτάσει τα 5.500 πόδια.


Όπως αναφέρουν πηγές από την Κύπρο η γεωλογία του εν λόγω κοιτάσματος  ομοιάζει με αυτή του κοιτάσματος Αφροδίτη, στο οικόπεδο 12, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ερευνητική γεώτρηση θα ολοκληρωθεί σε 80 ημέρες. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, "από εδώ και στο εξής θα υπάρχει πολύ περιορισμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις της γεώτρησης, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ ευαίσθητα που αφορούν τόσο το κράτος, όσο και την εταιρεία την ίδια".
Η πορεία της γεώτρησης στο κοίτασμα Ονασαγόρας παρακολουθείται από αρμόδιους λειτουργούς της κυπριακής Δημοκρατίας σε πραγματικό χρόνο, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών θα μεταβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο σκάφος, για να επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις και τον τεχνικό εξοπλισμό. Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ Κύπρου, το πλήρωμα της τουρκικής κορβέτας «Μπάφρα» που διενεργούσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα περιπολίες διεθνή χωρικά ύδατα κοντά στο οικόπεδο Εννέα, έλαβε εντολή να κατευθυνθεί ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας, ώστε στην περιοχή να καταπλεύσει και να την αντικαταστήσει μία φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού.
Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν  ΝΟΤΑΜ, με την οποία ενημερώνουν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα διενεργήσει νέες σεισμογραφικές έρευνες κοντά στον κόλπο της Μερσίνας στα βόρεια της Κύπρου, από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2014.
defencenews