24.10.14

Κούρδοι: «Πόλεμος φθοράς» στο Κομπάνι αν δεν λάβουμε βαρέα όπλα


«ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΧΗΜΙΚΑ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ» 

Η μάχη για τη συριακή πόλη Κομπάνι θα μετατραπεί σε πόλεμο φθοράς, εκτός και αν οι Κούρδοι μαχητές που την υπερασπίζονται από το Ισλαμικό Κράτος λάβουν όπλα με τα οποία θα μπορέσουν να καταστρέψουν τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα που διαθέτουν οι τζιχαντιστές, δήλωσε σήμερα κούρδος αξιωματούχος ενώ συμπληρώνεται ένας μήνας από την πολιορκία της κουρδικής πόλης.


Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν βαρέα όπλα, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων που έχουν αρπάξει από τον ιρακινό στρατό, στην επίθεσή τους εναντίον των Κούρδων που διαθέτουν κυρίως ελαφρά όπλα.

«Επιφέρει φθορά και στις δύο πλευρές, εκτός κι αν κάτι αλλάξει την κατάσταση», δήλωσε ο Σάλεχ Μόσλεμ επικεφαλής του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στην εφημερίδα.

Ο Μόσλεμ πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι έλαβαν πρόσφατα πληροφορίες ότι το ΙΚ επιθυμεί να ρίξει χημικά όπλα στο Κομπάνι χρησιμοποιώντας ολμοβόλα. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι τζιχαντιστές έχουν περικυκλώσει την πόλη με περίπου 40 άρματα μάχης.

«Αν λάβουμε ποιοτικά (καλύτερα) όπλα, θα μπορέσουμε να πλήξουμε τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα που χρησιμοποιούν και ίσως να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις ισορροπίες στη μάχη», υπογράμμισε ο Μόσλεμ.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη ρίψη όπλων από αμερικανικά αεροσκάφη και τα αεροπορικά πλήγματα που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, ο κούρδος αξιωματούχος απάντησε: «Δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν την ισορροπία, αλλά αν συνεχιστούν (τα πλήγματα), τότε θα μπορέσει να υπάρξει αλλαγή. Οι αεροπορικές επιδρομές μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες».

Ο ρόλος της Τουρκίας 
Ο Μόσλεμ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του ΙΚ, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές αρχές εσκεμμένα αγνόησαν το γεγονός ότι 120 μαχητές της οργάνωσης πέρασαν τα σύνορα από την Τουρκία προς τη Συρία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Άγκυρα από την πλευρά της αρνείται ότι βοηθά το ΙΚ, όμως εμφανίζεται διστακτική να προσφέρει υποστήριξη στους σύρους κούρδους οι οποίοι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο στην Τουρκία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Υπό την πίεση των Αμερικανών, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι συνήφθη μια συμφωνία για την αποστολή 200 Πεσμεργκά, κούρδων μαχητών από το Ιρακινό Κουρδιστάν, στη Συρία μέσω της Τουρκίας για να βοηθήσουν τους υπερασπιστές του Κομπάνι.

Ανώτερος αξιωματούχος της ημιαυτόνομης περιοχής επεσήμανε ότι οι Πεσμεργκά θα είναι εξοπλισμένοι με πιο βαριά όπλα σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν οι Κούρδοι της Συρίας.

Πάντως όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο Πεσμεργκά να πολεμήσουν στο πλευρό των Κούρδων που υπερασπίζονται το Κομπάνι, ο Μόσλεμ απάντησε ότι κανένας μαχητής δεν έχει φτάσει ακόμη στην πόλη και ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το θέμα σε τεχνικό επίπεδο.
ethnos