29.10.14

Νταβούτογλου: Aπαιτεί στρατιωτική δράση κατά της Συρίας

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απέρριψε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC τις κατηγορίες σε βάρος της χώρας του ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τους Σύρους μαχητές που αντιστέκονται στις δυνάμεις του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Κομπάνι.
Όπως είπε, η Τουρκία θα λάβει μέρος στις επιχειρήσεις αν οι υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις συμπεριλάβουν στο σχεδιασμό τους την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και κατά των δυνάμεων της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι στο ενδιάμεσο η Τουρκία θα «επιταχύνει» την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών με σκοπό να πολεμήσουν στο Κομπάνι.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους για πρόσβαση στις στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας για ανεφοδιασμό και αεροπορικές επιθέσεις δε θα καταλήξουν επιτυχώς μέχρι «να γίνουν σαφείς οι παράμετροι».

Ο κ. Νταβούτογλου είπε: «Το να σωθεί το Κομπάνι είναι πολύ σημαντικό, αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κομπάνι είναι μόνο ένα αποτέλεσμα μιας πολύ μεγαλύτερης, πολύ πιο εκτεταμένης κρίσης στη Συρία».

Κατά τον Τούρκο Πρωθυπουργό, η Άγκυρα δε θέλει να μπει σε ένα παιχνίδι για λίγες εβδομάδες ή για λίγους μήνες απλώς για να ικανοποιήσει την αμερικανική την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Διερωτήθηκε πώς οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι σύμμαχοι λένε ότι δε θέλουν να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις τους στη Συρία, αλλά την ίδια ώρα ζητούν να αναλάβει μία τέτοια αποστολή η Τουρκία.

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου στο BBC έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση από την Άγκυρα ότι θα επιτρέψει τελικά σε Ιρακινούς Κούρδους πεσμεργκά να διασχίσουν τα τουρκικά σύνορα ώστε να ενισχύσουν τους Κούρδους της Συρίας στο Κομπάνι.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας εκτίμησε επίσης ότι κερδίζει έδαφος η πρόταση που έχει καταθέσει η τουρκική κυβέρνηση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία.

Είπε επίσης ότι περίπου 200.000 πρόσφυγες από το Κομπάνι έχουν ανεβάσει τον αριθμό των Σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος σε 2 εκατομμύρια.
Πηγή: KYΠΕ
sigmalive