2.10.14

Η Κίνα προειδοποιεί: Μείνετε μακριά από το Χονγκ Κονγκ

Προειδοποίηση έναντι κάθε ενδιαφερόμενου να μην αναμιχθεί στα εσωτερικά της Κίνας, με αφορμή τις διαδηλώσεις των πολιτών του Χονγκ Κονγκ, απεύθυνε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνκ Γι, από τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Βασικός αποδέκτης πάντως ήταν οι ΗΠΑ, οι οποίεςείχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, την επαρχία πλέον της Κίνας, που επεστράφη από τη Βρετανία το 1997, υπό συγκεκριμένους όμως όρους, τους οποίους ακόμα η Κίνα δεν έχει εκπληρώσει.

«Το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ είναι εσωτερική μας υπόθεση και όλοι οφείλουν να σεβαστούν την κινεζική εθνική κυριαρχία. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν την ικανότητα να χειριστούν την κατάσταση, βάσει του κινεζικού νόμου», είπε ο Κινέζος υπουργός, απαντώντας σε σχόλιο του Αμερικανού ομολόγου του, ο οποίος κάλεσε την Κίνα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση έναντι των διαδηλωτών.
Στο Χονγκ Κονγκ έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις – η διαδήλωση της ομπρέλας, όπως λέγεται – με αίτημα την εφαρμογή από την κινεζική κυβέρνηση των συμφωνηθέντων κατά την συμφωνία επιστροφής του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία στην Κίνα και την αποχώρηση του Κινέζου κυβερνήτη της περιοχής.
Το 1997, υπογράφοντας την συμφωνία για την ενσωμάτωση στον εθνικό της κορμό του Χονγκ Κονγκ,η Κίνα είχε δεσμευτεί να παραχωρήσει στην περιοχή και τους κατοίκους της ειδικό καθεστώς. Ωστόσο, το Πεκίνο μετέβαλε την στάση του, με σκοπό να περιορίσει την υποσχόμενη αυτονομία.
Οι διαδηλωτές επιθυμούν, οι κυβερνήτες της περιοχής τους να εκλέγονται από τους ίδιους, αντί να διορίζονται από την κινεζική κυβέρνηση. Πρόκειται σαφώς για ένα λογικό αίτημα, το οποίο εάν δεν βρει τρόπο να ικανοποιήσει η κινεζική κυβέρνηση, θα επηρεαστεί και η φιλοδοξία της να ενσωματώσει κάποια στιγμή και την Ταϊβάν, ενδεχομένως με βάση το «μοντέλο Χονγκ Κονγκ».
Οι Αμερικανοί, πάντως, μετά την αντίδραση του Κινέζου υπουργού, δεν επανήλθαν στο θέμα. Ο Κινέζος αξιωματούχος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας και με τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος πρόκειται να επισκεφτεί επίσημα την Κίνα, τον Νοέμβριο. Ο Κινέζος υπουργός πήγε στις ΗΠΑ ακριβώς για να προετοιμάσει την ατζέντα του εν λόγω ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα.
defence-point