26.10.14

Άλμα από τη στρατόσφαιρα!


Θρύψαλα έκανε το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο άλμα ελεύθερης πτώσης ο αντιπρόεδρος της Google
Σειρά τώρα έχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ε.Βενιζέλος, αλλά χωρίς αλεξίπτωτο...!
ΑΛΕΞ
Ο αντιπρόεδρος της Google πήδηξε από ύψος 42 χλμ. πάνω από το αεροδρόμιο του Ρόσγουελ στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑΦορώντας ειδική στολή αστροναύτη και αλεξίπτωτο, ο Alan Eustace έπεσε από αερόστατο γεμάτο με 1,05 κυβικά χιλιόμετρα ήλιο, το οποίο βρισκόταν κοντά στο ανώτατο όριο της στρατόσφαιρας. Η βουτιά στο… κενό έγινε από ύψος 42 χλμ., πάνω από το αεροδρόμιο του Ρόσγουελ στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Το πόσο δύσκολο ήταν το εγχείρημα του A. Eustace αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πτώσης έσπασε το φράγμα του ήχου, καθώς η ταχύτητά του ξεπέρασε τα 1.300 χλμ./ώρα.

Με αυτό το άλμα, ο 57χρονος εκτοπίζει τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, τον Αυστριακό Felix Baumgartner, ο οποίος βρισκόταν στην κορυφή της σχετικής λίστας από το 2012.

Το άλμα του Felix Baumgartner το 2012
Το άλμα του Felix Baumgartner το 2012


Σύμφωνα με το BBC, η εντυπωσιακή βουτιά εντάσσεται σ’ ένα ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας Paragon Space Development Corporation που έχει σκοπό την εξερεύνηση της στρατόσφαιρας.
Χρόνια... αθόρυβης προετοιμασίαςΤο εντυπωσιακό άλμα του αντιπροέδρου της Google πραγματοποιήθηκε στις 9.09 το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα δυτικών ακτών ΗΠΑ (18.09 ώρα Ελλάδας).


Το προηγούμενο ρεκόρ του Felix Baumgartner ήταν ένα άλμα λίγο πιο κάτω από τα 40 χιλιόμετρα (128.000 πόδια) και συγκεκριμένα από ύψος 39,045 χιλιομέτρων
Το προηγούμενο ρεκόρ του Felix Baumgartner ήταν ένα άλμα λίγο πιο κάτω από τα 40 χιλιόμετρα (128.000 πόδια) και συγκεκριμένα από ύψος 39,045 χιλιομέτρων. Με αυτήν την προσπάθεια ο αντιπρόεδρος της Google έσπασε και το παγκόσμιο ρεκόρ κατακόρυφης ταχύτητας, φθάνοντας μέχρι και τα 1.321 χλμ./ώρα, διανύοντας απόσταση 123.414 ποδιών (37,6 χλμ.) με ελεύθερη πτώση σε 4 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. Χρειάστηκαν περίπου 2 ώρες και 7 λεπτά προκειμένου να μεταφερθεί με το τεράστιο μπαλόνι στο επιθυμητό ύψος.

Ο αντιπρόεδρος της Google, ο οποίος είναι βετεράνος πιλότος και επαγγελματίας αλεξιπτωτιστής, σχεδίαζε το άλμα αυτό εδώ και πολλά χρόνια, δουλεύοντας μυστικά με ειδική ομάδα επιστημόνων.

Νέο Μεξικό: Έτοιμος για... απογείωση από το αεροδρόμιο του Ρόσγουελ
Νέο Μεξικό: Έτοιμος για... απογείωση από το αεροδρόμιο του Ρόσγουελ




Ο αντιπρόεδρος της Google, Alan Eustace, στο γραφείο...
Ο αντιπρόεδρος της Google, Alan Eustace, στο γραφείο...


... και λίγο πριν από την ελεύθερη πτώση!
... και λίγο πριν από την ελεύθερη πτώση!


Το μπαλόνι που μετέφερε τον Alan Eustace στη στρατόσφαιρα
Το μπαλόνι που μετέφερε τον Alan Eustace στη στρατόσφαιρα


Διεθνείς αναλυτές επεσήμαναν ότι ο Alain Eustace κινήθηκε πολύ πιο... αθόρυβα σε σχέση με τον Felix Baumgartner, ο οποίος το 2012 είχε φροντίσει να υπάρχει ακόμα και ζωντανή κάλυψη του άλματός του μέσω διαδικτύου.

«Ήταν κάτι εκπληκτικό. Ήταν όμορφο. Μπορούσες να δεις το σκοτάδι του διαστήματος και τα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο σε όλη μου τη ζωή» δήλωσε περιχαρής σε ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times».
zougla.gr