7.10.14

Στο Κομπάνι οι τζιχαντιστές, οδομαχίες & φόβοι για μακελειό



Τρεις ανατολικές συνοικίες του Κομπάνι στη συροτουρκική μεθόριο έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές. Ύψωσαν τη σημαία τους σε κτίρια και λόφους ενώ οι οδομαχίες έχουν επεκταθεί στο δυτικό και νότιο τομέα της πόλης που πολιορκείται εδώ και τρεις εβδομάδες.
Συνολικά, 2.000 άμαχοι κατάφεραν στη διάρκεια της νύχτας να περάσουν τα σύνορα προς την Τουρκία, αφήνοντας την υπεράσπιση του Κομπάνι στα χέρια της πολιτοφυλακής των Κούρδων, που δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων.

Από τη μεριά τους, οι τζιχαντιστές έχουν κυκλώσει την πόλη με τανκς και βαρέα όπλα παρά τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού. Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει η στρατηγική της.
Ωστόσο Κούρδοι τοπικοί αξιωματικοί αναφέρουν ότι η άλωση του Κομπάνι είναι ζήτημα ωρών ενώ προειδοποιούν τη διεθνή κοινότητα ότι επίκειται μακελειό.
Οι Τούρκοι ανέπτυξαν κι άλλα άρματα μάχης στα σύνορα, αλλά προς το παρόν παραμένουν θεατές. Σύμφωνα με το BBC η Άγκυρα φαίνεται ότι θέλει τη στήριξη της διεθνούς συμμαχίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας και απαγόρευσης πτήσεων εντός του συριακού εδάφους, αλλά βασική της επιδίωξη είναι να εστιαστούν οι προσπάθειες στην απομάκρυνση του Άσαντ απ' την εξουσία προτού στείλει χερσαίες δυνάμεις.
Η στάση της Άγκυρας έχει εξοργίσει τον κουρδικό πληθυσμό της χώρας. Διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Κων/πολης και τουλάχιστον έξι πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου σημειώθηκαν επεισόδια και συμπλοκές με τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Αλλά και στην Ευρώπη Κούρδοι που αγωνιούν για την τύχη των ομοεθνών τους στο Κομπάνι διαδήλωσαν σε αρκετές πόλεις, από τη Χάγη, όπου μπήκαν στην ολλανδική βουλή, μέχρι τις Βρυξέλλες και το Παρίσι.
megatv.