22.10.14

Ετοιμάζουν "υποδοχή" στα υποβρύχια του ΠΝ οι Τούρκοι: Ποντίζουν ανθυποβρυχιακούς αισθητήρες μεταξύ Κύπρου & Τουρκίας


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΡΒΕΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΩΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ

To τουρκικό  Ναυτικό της χώρας τοποθετεί στον αγωγό νερού που κατασκευάζεται από τα τουρκικά παράλια προς τα Κατεχόμενα την άδεια για την τοποθέτηση ανθυποβρυχιακών αισθητήρων προκειμένου να δημιουργήσει ένα "τείχος" έγκαιρης προειδοποίησης βασικά για τα ελληνικά υποβρύχια σε ολόκληρο το βόρειο πέρασμα ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε περίπτωση αποστολής ελληνικών υποβρυχίων στην περιοχή σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργήσουν ρήγμα στις ενισχύσεις που θα αποστέλλονται διά θαλάσσης από την Τουρκία στα Κατεχόμενα.
Ηδη ανακοινώθηκε ότι ζητήθηκε από την εταιρεία κατασκευής του αγωγού να τοποθετήσει σε συνεργασία με το τουρκικό Ναυτικό τους υποβρύχιους αισθητήρες.
Φαίνεται ότι η ενίσχυση του ελληνικού υποβρύχιου στόλου έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στο τουρκικό Ναυτικό.
Στο μεταξύ για τουλάχιστον 30 ημέρες ακόμη θα παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό σκάφος ερευνών Barbaros μαζί με μια φρεγάτα καθώς το τουρκικό σκάφος εκτελεί εργασίες ποντίζοντας καλώδια.
To τουρκικό σκάφος ερευνών συνοδεύεται  συνεχώς από την τουρκική φρεγάτα Gelibolu η οποία έπλεε στο αριστερό του πλευρό και σε μικρή απόσταση αφού διέπλευσε και το οικόπεδο 2 προχώρησε στο οικόπεδο πριν αναστρέψει ξανά προς το οικόπεδο 3 από όπου είχε ξεκινήσει και τις παράνομες εργασίες του.
Οι παράνομες ενέργειες του “Barbaros” ενισχύθηκαν και από άλλη μία φρεγάτα του Ναυτικού της Τουρκίας την TCG Giresun (F 491) - Κερασούντα όπως είναι το όνομά της στα Ελληνικά - η οποία κατά πάσα πιθανότητα θ' αντικαταστήσει την TCG Gelibolu (F 493) - Καλλίπολη - η οποία συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο, ενώ με την επιτήρηση του γεωτρύπανου της ENI/KOGAS Saipem 10000 στο οικόπεδο Ονασαγόρας έχει επιφορτιστεί η Κορβέτα «Bafra».
Από χθες το Ναυτικό της Ρωσίας μετά από άδεια που εξασφάλισε από την Κυπριακή Δημοκρατία, διεξάγει ασκήσεις με εκτόξευση ρουκετών στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο και θα συνεχίσει τις ασκήσεις μέχρι την Πέμπτη.
Το πρωί άρχισαν και οι κοινές ασκήσεις Κύπρου-Ισραήλ Ονήσιλος – Gideon – 2/2014 στο FIR Λευκωσίας με την συμμετοχή 24 πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ  F-15Ι και F-16Ι.
Όπως ανέφερε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, “η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο FIR (Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων) Λευκωσίας και στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου – Τροόδους με τη συμμετοχή προσωπικού και οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς. Στην άσκηση πήραν επίσης μέρος και αεροσκάφη διαφόρων τύπων της ισραηλινής αεροπορίας”.
 defencenet.gr