28.10.14

Μ.Μητραλέξης: Ο πιλότος που κατέρριψε ιταλικό βομβαρδιστικό με... εμβολισμό! [βίντεο]


Ο Μαρίνος Μητραλέξης, γεννήθηκε σε ένα χωριό της Μεσσηνίας, τον Μιλά, κοντά στην Κυπαρισσία, το 1916. Το 1938 αποφοίτησε από τη Σχολή Αεροπορίας με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού.
Εκείνη την αποχή, το να υπηρετείς στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης, ενώ η οικογένειά σου είναι στην Πελοπόννησο ήταν αντίστοιχο της υπερωρίας! Αλλά έτσι είναι η αίσθηση του καθήκοντος.
Το ξέσπασμα του πολέμου τον βρήκε στην πρώτη γραμμή, να υπηρετεί στην 22η Μοίρα Διώξεως, εξοπλισμένη με το PZL P.24.
Στις 2 Νοεμβρίου, λιγότερο από μία εβδομάδα από την εκπνοή του Ιταλικού τελεσίγραφου, δίνεται εντολή για άμεση απογείωση έξι PZL, καθώς δεκαπέντε ιταλικά βομβαρδιστικά Ζ.1007bis της 50 Gruppo, συνοδεία 7 καταδιωκτικών της 150 Gruppo, πλησίαζαν στη Θεσσαλονίκη. Τα ελληνικά PZL εντοπίζουν τα ιταλικά αεροσκάφη και αρχίζει σφοδρή αερομαχία.
Mια αρχικά άνιση (αριθμητικά) μάχη μετατρέπεται σε εποποιία. Από τα 15 βομβαρδιστικά καταρρίπτονται 3 και άλλο ένα καταγράφεται ως πιθανό. Από τα 7 μαχητικά συνοδείας τα 2 είναι επιβεβαιωμένες καταρρίψεις και άλλα 3 πιθανές.
Σε αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα η πράξη του- τότε ακόμη υποσμηναγού- Μητραλέξη, ο οποίος αφού έχει καταρρίψει ένα βομβαρδιστικό, έχει “αδειάσει” τα πυρομαχικά του πάνω στο δεύτερο τρικινητήριο ιταλικό βομβαρδιστικό που γεμίζει τα σκοπευτικά του, αλλά καθώς αυτό δεν πέφτει, το εμβολίζει. Καταστρέφει έτσι το κάθετο σταθερό του ιταλικού ιπτάμενου θηρίου με την έλικά του.
Το Z.1007bis μπαίνει σε περιδίνηση και συντρίβεται. Όταν οι Ιάπωνες θα ανακάλυπταν τους καμικάζι πιλότους κάτι χρόνια μετά, ο Μητραλέξης είχε ήδη διδάξει…
Ο Μητραλέξης προσγειώνει το αεροσκάφος του σε ένα χωράφι και αργά το απόγευμα, ενώ όλοι τον θεωρούν νεκρό, επιστρέφει στη Μοίρα του. Το γεγονός λαμβάνει τεράστια έκταση τόσο από τα ελληνικά όσο και ξένα ΜΜΕ. Το ηθικό του ελληνικού λαού και της Αεροπορίας εν γένει εξυψώνεται, ο Μητραλέξης γίνεται ο ήρωας της στιγμής και οι Άγγλοι μιλούν για νέες ελληνικές εποποιίες και σύγχρονους αρχαιοέλληνες πολεμιστές.
 defencenet.gr