10.10.14

«ΚΛΕΙΔΙ» Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ Με «μονομαχία» Σαμαρά- Τσίπρα πέφτει η αυλαία για την ψήφο εμπιστοσύνης


Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με τις ομιλίες Σαμαρά - Τσίπρα.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στο ότι η χώρα βγαίνει επιτέλους από τα μνημόνια και θα ασκήσει σκληρή κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες.


Οι δυο πρώτες ημέρες της συζήτησης κύλησαν με σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και των υπουργών, με πιο έντονη στιγμή αυτή κατά την έναρξη της διαδικασίας και την τοποθέτηση Δραγασάκη περί διαφθοράς που προκάλεσε την οξεία αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με παρέμβασή του εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στο «λόμπι της δραχμής που «επιχειρεί να εμποδίσει την έξοδο της χώρας από την κρίση» αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις που υπόσχονται «φανταστικούς παραδείσους»,ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επεσήμανε την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι κατά της εθνικής συνεννόησης και κάλεσε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να «διεκδικήσουμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», ενώ υπερασπίστηκε και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, για τις αναφορές του περί χαριστικών ρυθμίσεων προς όφελος επιχειρηματιών: «Δεν ξέρετε τι γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο με τις χαριστικές τροπολογίες - οι περισσότερες εκπρόθεσμες - που δεν τις ξέρει κανείς, δεν περνάνε καν απ' το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις ψηφίζετε άρον-άρον; Δεν γνωρίζετε πως αναφέρονται σε δώρα και εξυπηρετούν συμφέροντα;». Χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τροπολογία που είχε κατατεθεί στις 7 Μαρτίου. Υποστήριξε ότι ήταν «γραμμένη στα αλαμπουρνέζικα», με την οποία, όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση διέγραψε αναδρομικά βεβαιωμένα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τριγωνικές συναλλαγές - δηλαδή εκατοντάδες εκατομμύρια φοροαποφυγής. Και ζητήσαμε βεβαίως ονομαστική ψηφοφορία».
Κλειδί η στάση των ανεξάρτητων
Μείζονος σημασίας είναι η στάση που θα κρατήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει και ο Γιώργος Νταβρής ότι θα είναι «ωσεί παρών» στην ψηφοφορία.
«Δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» ήταν η δήλωση του ανεξάρτητου δημοκρατικού βουλευτή Κοζάνης, Γιώργου Κασαπίδη.
imerisia