6.10.14

Διώξεις για τα ερείπια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων!


Ποινικές διώξεις για την εγκατάλειψη των Ολυμπιακών Ακινήτων αντιμετωπίζουν δύο πρώην επικεφαλής των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ο ένας είναι νυν βουλευτής

Οι εισαγγελείς Σωτήρης Μπουγιούκος και Ελένη Σίσκου άσκησαν ποινική δίωξη, σε βάρος του πρώην επικεφαλής της «Ολυμπιακά Ακίνητα» Κωνσταντίνου Ματάλα ενώ ζητούν άρση της βουλευτικής ασυλίας του διαδόχου του, βουλευτή ΝΔ Διονύση Σταμενίτη.




Μετά από πολύμηνη έρευνα οι δυο εισαγγελείς κατέληξαν οτι προκύπτουν ποινικές ευθύνες για  τους δυο πρώην επικεφαλής της εταιρίας που είχε αναλάβει τη συντήρηση που είχε κόστος άνω των 10 δισ. ευρώ, των εγκαταστάσεων  που χρησιμοποιήθηκαν κατά την Ολυμπιάδα του 2004, με μοναδική εξαίρεση το ΟΑΚΑ. Ταυτόχρονα, διαβιβάστηκε στη Βουλή αίτημα της εισαγγελίας για άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Διονύση Σταμενίτη, διαδόχου του κ. Ματάλα στην προεδρία της εταιρείας, προκειμένου να δοθεί έγκριση για την άσκηση δίωξης σε βάρος του, επίσης για κακουργηματική απιστία. Η δικογραφία, που αφορά τη διοίκηση του κατηγορουμένου Κ. Ματάλα, ανατέθηκε σε ανακριτή.
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης δέκα ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αρκετά μεγάλα μέσα ενημέρωσης φιλοξένησαν ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες και στοίχισαν στους Έλληνες αρκετά δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters έλεγε ότι η Αθήνα δέκα χρόνια μετά τους Αγώνες δεν έχει κανέναν λόγο για να πανηγυρίσει προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες από την υπερηφάνεια εκείνων των στιγμών πέρασαν στον θυμό, σημειώνει το άρθρο, καθώς η χώρα αγωνίζεται μέσα σε μια εξαετή ύφεση, με ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, με έλλειψη στέγης και τη φτώχεια». H γερμανική Bild, έγραψε ότι «Εδώ καταρρέει η ολυμπιακή ιστορία», ενώ αντίστοιχες αναφορές έκανε και το βρετανικό δίκτυο BBC.
enet

Κακουργηματική δίωξη για την εγκατάλειψη των Ολυμπιακών ακινήτων


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την εγκατάλειψη των Ολυμπιακών Ακινήτων, 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απιστίας και ασκήθηκε σε βάρος του πρώην προέδρου της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε, Κωνσταντίνου Ματάλα ενώ η δικογραφία θα σταλεί και στη βουλή για άρση της ασυλίας του νυν προέδρου και βουλευτή της Ν.Δ Διονύση Σταμενίτη, προκειμένου να λογοδοτήσει για το ίδιο αδίκημα.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η προκαταρκτική εξέταση των εισαγγελέων Σίσκου και Μπουγιούκου, οι οποίοι ερεύνησαν εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την μεταολυμπιακή εγκατάλειψη των ακινήτων, τα οποία εάν και κόστισαν εκατομμύρια ευρώ, αμέσως μετά τους Αγώνες αφέθηκαν στην μοίρα τους.
Τι έδειξε η έρευνα των εισαγγελέων
Από την έρευνα των δύο εισαγγελέων, φαίνεται ότι προέκυψαν στοιχεία για ποινικές ευθύνες των δυο πρώην επικεφαλής της εταιρίας η όποια είχε αναλάβει την συντήρηση και χρήση τόσο των σταθερών όσο και των κινητών κατασκευών που χρησιμοποιήθηκαν στην Ολυμπιάδα. Η εταιρία στην οποία πέρασαν όλες οι εγκαταστάσεις, πλην του ΟΑΚΑ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, δεν μερίμνησε ως όφειλε για το ....αύριο των ακινήτων.
Στο πλαίσιο της έρευνας μάλιστα, οι υπεύθυνοι της εταιρίας κλήθηκαν και κατέθεσαν ως ύποπτοι.
Το θέμα δεν απασχόλησε μόνο την Εισαγγελία Πρωτοδικών αλλά και τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς, με το πρακτορείο Reuters να αναφέρει τελευταία σε ρεπορτάζ του ότι η Αθήνα δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει..
Την υπόθεση των επίμαχων ακινήτων, των οποίων η διαχείριση είχε ανατεθεί στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» ερεύνησαν οι εισαγγελείς Σωτήρης Μπουγιούκος και Ελένη Σίσκου, ύστερα από καταγγελίες στον Τύπο για πλημμελή συντήρηση και μη μεταολυμπιακή αξιοποίηση της επίμαχης περιουσίας του Δημοσίου, που είχε κόστος άνω των 10 δισ. ευρώ.
Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, με το πέρας της έρευνάς τους, κρίνουν ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες των επικεφαλής της ελεγχόμενης εταιρείας, στους οποίους καταλογίζεται ότι δεν μερίμνησαν για την καλή συντήρηση και χρήση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία πέρασαν στη διαχείριση της «Ολυμπιακά Ακίνητα».
Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε αναλάβει τη μεταολυμπιακή συντήρηση και χρήση σταθερών και των κινητών κατασκευών, που χρησιμοποιήθηκαν στην Ολυμπιάδα, εκτός από τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ.
Η δικογραφία, που αφορά τη διοίκηση του κατηγορουμένου Κ. Ματάλα, ανατέθηκε σε ανακριτή.
imerisia