21.10.14

Η Κύπρος μελετά προσφυγή στο ΣΑ του ΟΗΕ κατά της Τουρκίας

Το Εθνικό Συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρίαση υιοθέτησε οκτώ μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζομένων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα μέτρα είναι:



1. Καταγγελία της Τουρκίας, από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με στόχο την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητά της ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της.
3. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
4. Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
5. Μελέτη από τον γενικό εισαγγελέα και διεθνείς οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.
6. Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.
7. Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.
8. Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έγινε σε κλίμα πλήρους συναίνεσης και συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έχει στη διάθεσή της, έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα.
news247